”Gatorna är nästan tomma”

avUrban Andersson

Aftonbladets fotograf Urban Andersson på plats i Bryssel

Foto: URBAN ANDERSSON

Bryssel. Bryssel är en belägrad stad.

Vid järnvägstationen vid Grand Place i stadens centrum patrullerar militär och poliser beväpnade med automatkarbiner.

I gathörnen står pansarvagnar. Människor uppmanas att inte stanna upp – man vill inte ha några folksamlingar.

Terrorberedskapen i Belgiens huvudstad Bryssel har höjts till den högsta möjliga, nivå fyra. Detta efter ett hot om attentat mot flera olika platser, säger den belgiske premiärministern Charles Michel.

Det råder nu totalt fotoförbud inne på Centralstationen. Gatorna är nästan tomma, bara en och annan resenär kommer med sina väskor.

Militära fordon

Hela tiden hör man ljudet från polisens bilar som patrullerar staden. Trupptransportfordon och militära pansarfordon passerar hela tiden.

Tunnelbanan är stängd, idrottsevenemang och konserter inställda. Regeringsbyggnaderna har sedan i natt fått kraftigt förstärkt skydd av militär och polis.

Det finns ett förestående hot i Brysselregionen säger OCAM, Belgiens nationella kriscentrum. Nu uppmanar invånare och besökare att undvika folksamlingar, shoppingcentran, busshållplatser och andra platser där männinkor samlas

Den misstänkte terroristen Salah Abdesalam, misstänkt för inblandning i massakern på Bataclanteatern i Paris, tros finnas gömd i huvudstaden.

Kontakt via Skype

Salahs bror Mohammed Abdesalam påstås ha varit i kontakt med sin bror och uppmanat honom att överlämna sig till polisen här i Bryssel. Mohammed säger att Salah finns i närområdet.

Salah ska också ha varit i kontakt med vänner via Skype.

Han lär då ha sagt att han bara haft en mindre roll i attackerna och att han nu känner sig jagad av alla – även av IS-medlemmar som är missnöjda med att han inte utlöste sin bombväst i Paris.

ARTIKELN HANDLAR OM