Stefan Löfven

”Sverige ska vara ett land där vi håller ihop”

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Stefan Löfven understryker att Sverige kommer fortsätta välkomna människor på flykt.

– När polariseringen ökar och oron sprids så behöver vi samla oss kring vilket Sverige vi vill ha, sa statsministern när han inledde regeringsförklaringen.

Han lovade även att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria länder. 

Stefan Löfvens inledde regeringsförklaringen med flyktingsituationen i Europa och Sveriges roll i den pågående krisen.

– Vad ska den blågula flaggan symbolisera? När polariseringen ökar och oron sprids så behöver vi samla oss kring vilket Sverige vi vill ha, sa han.

– Jag tror på ett Sverige som vi skapar tillsammans, som är något större än bara en sammanslutning av människor på en geografisk yta, som är en gemenskap där vi känner ansvar för varandra.

Han slog fast att Sverige kommer fortsätta att välkomna människor på flykt undan krig och fortsätta vara ett av världens största givare av humanitärt bistånd.

”Inget land ska smita undan”

Stefan Löfven vill även att Sverige är med och sätter press på USA, Ryssland och EU för att att kriget i Syrien ska få ett slut.

Han underströk att precis som ansvaret för flyktingsituationen måste delas mellan EU:s medlemsstater måste även ansvaret här hemma delas mellan Sveriges kommuner.

– Inget land och ingen kommun ska kunna smita undan.

En stor del av regeringsförklaringen handlade om klimatutmaningarna. Stefan Löfven betonade att vår generation är den sista som kan stoppa klimatförändringarna och att Sverige kommer fortsätta vara ett föregångsland i klimatfrågan.

– Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer, sa Löfven och möttes av applåder i kammaren. 

”Rätt att vara precis den du är”

Statsministern riktade ett tack till Alliansen för de blocköverskridande överenskommelser som gjorts och tog försvaret, budgeten och pensionssystemet som exempel.

Han lovade också att genomföra sina vallöften om att alla unga under 25 år ska ges arbete, utbildning eller praktik inom 90 dagar, och att Fas 3 ska avvecklas.

Stefan Löfven återkom flera gånger till att klyftorna i samhället ska brytas, att rasism och hatbrott ska bekämpas och att Sverige ska vara ett jämlikt samhälle.

– Sverige ska vara ett tryggt land, där vi håller ihop. Den otrygghet och de hinder som våld, hat och brottslighet innebär måste med kraft bekämpas, sa Stefan Löfven.

– I Sverige ska du ha rätt att vara precis den du är.

Han avslutade med orden:

– Tillsammans skapar vi ett Sverige att vara ännu mer stolt över.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven