Rysslands bombningar i Syrien

IS gynnas av Rysslands bombningar

Av: 

Petter J Larsson

NYHETER

LONDON. Putin säger sig attackera IS i Syrien.

Men enligt experter stärker Ryssland terrorgruppen.

I en offensiv på fredagen kunde IS inta flera byar nära Aleppo.

– De ryska luftangreppen har skapat ett tomrum som IS utnyttjat, twittrar IS-experten Hassan Hassan.

Sedan i förra veckan har Ryssland bombat flera mål i Syrien. Syftet med flyganfallen är att gå till angrepp mot terrorgruppen Islamiska Staten (IS).

– Det enda rätta sättet att bekämpa internationell terrorism är att agera förebyggande, att strida mot och förgöra krigare och terrorister på territorierna de redan erövrat, inte vänta på att de ska komma till oss, sa Putin då till AFP.

Men attackerna från Ryssland, som länge stött den syriska regimen, har snarare riktats åt andra syriska oppositioner – och i stället gynnat IS, menar flera experter.

De ryska luftangreppen har skapat ett tomrum som IS har utnyttjat”, Twittrar IS-experten och författaren Hassan Hassan.

”Hjälper extremister mot syriska befolkningen”

Under fredagen intog IS-soldater en rad byar norr om Aleppo som tidigare styrts av rebellerna. Den plötsliga offensiven innebär att terrorgruppen nu är närmre Syriens största stad än man varit sedan i början på 2014. I striderna dog den högt uppsatte iranske generalen Hossein Hamedani, på plats som rådgivare åt de syriska styrkorna, uppger iransk media.

Enligt det syriska människorättsobservatoriet, en organisation som dokumenterar brott mot mänskliga rättigheter, så var IS belägring av byarna Tal Qrah, Tal Sousin och Kfar Qares gruppens största attack på månader. Terrorgruppen tog också över en gammal militärbas 16 kilometer norr om Aleppo, som rebellerna tagit från den syriska armén för två år sedan. Offensiven kom som en överraskning eftersom Moskva insisterar på att man har IS som mål, säger representanter från organisationen till AP. Många menar att Ryssland snarare riktat in sig på andra rebellgrupper som strider mot Assad – vilket gett IS större spelrum.

– I en tid där rebellerna utkämpar hårda strider mot de ryska ockupanterna i Hamah-landsbygden så tar IS över militärbasen och ett antal byar i Aleppo, säger aktivisten Haidi Abdullah till AP.

I juni förra året anklagade USA:s ambassad i Damaskus Syriens president Bashar al-Assad för att ha skapat ett IS-övertag på den rebellstyrda staden Azaz i Alepporegionen.

Rapporter indikerar att regimen utför luftattacker som gynnar IS position i Aleppo, och hjälper extremister mot den syriska befolkningen”, twittrade ambassadens konto.

Genomförde attacker i veckan

Nu anklagas Ryssland för att stötta Assad i rollen som IS indirekta luftvapen.

I onsdags attackerade den ryske presidenten Vladimir Putins bomber ett ammunitionsförråd och förstörde artilleri, beväpnade fordon och stridsvagnar tillhörande Liwa Suqour al-Jabal, även kallade ”Bergsörnarna”, en USA-stödd del av den fria syriska armén FSA. Men ryssarna var inte ensamma om detta – IS attackerade exakt samtidigt basen med en bilbomb, skriver The Daily Beast. Enligt det amerikanska utrikesdepartementet har mindre än tio procent av de ryska missilerna träffat IS- eller al-Qaida-mål.

– Det är uppenbart att Rysslands strategi i Syrien är att göra konflikten tvåfaldig genom att bara ge syrierna två alternativ: Assad eller IS, säger John Schindler, en före detta amerikansk underrättelseanalytiker till The Daily Beast.

– Angrepp på FSA, samtidigt som man uppmuntrar att de ansluter till regimen, är viktiga komponenter i Rysslands Syrienstrategi. Ryssland har utmärkta underrättelser i Syrien, speciellt från signalspaning, och använder detta för att angripa FSA och andra på sätt som USA:s regering inte kan göra mycket åt just nu. Gemensamma aktioner med IS kan förväntas – några med uppsåt och några inte.

Som ett svar på Putins tal inför insatsen i Syrien twittrar Hassan Hassan, som skrivit boken ISIS: ”Om Ryssland inte kommer för att bomba IS så kommer IS att komma till ryssarna.”

ANNONS

REA UPP TILL 70% hos Åhléns! Fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands bombningar i Syrien

Syrien

Ryssland

al-Qaida

Bashar al-Assad

Vladimir Putin