Israel bygger ny supermur för att stoppa IS

Publicerad 2015-07-08

Israel fortsätter att mura in sig själva.

Nu bygger de en ny supermur.

Den enda öppna gränsen som finns kvar kommer stängas.

Avsikten: att förhindra terrorgruppen IS från att komma in i landet.

Gränsen till Egypten, Syrien och Libanon är alla stängda sedan tidigare. Nu planerar Israel att stänga den enda öppna gränsen som finns kvar - gränsen till Jordanien, skriver Nbcnews.

Fem meter hög och 30 kilometer lång blir muren som ska sträcka sig från södra hamnstaden Eilat till Timna, där en ny flygplats också ska byggas. Avsikten är att förhindra radikala islamister från att komma in i landet.

Det är en viktig del för landets säkerhet enligt premiärministern Benjamin Netanyahu.

– Det går ihop med stängslet vi byggt längs vår gräns mot Sinaihalvön, som blockerade införseln av illegala invandrare till Israel och, naturligtvis, de olika terroriströrelserna, säger han i ett uttalande.

Kostar 1 miljard dollar

Muren är en del av ett program för att omringa landet och kommer att kosta strax under en miljard dollar. Den kommer att likna den högteknologiska barriären som separerar Israel och Egypten med övervakningskameror, taggtråd och elektronisk detektering. Vissa experter säger att Islamiska Staten, IS, kunde utnyttja Jordanier som bor nära gränsen.

– Beduinerna styr det området, men på grund av ekonomiska skäl som inkluderar fattigdom och arbetslöshet finns det risk för att IS kommer att kunna infiltrera, säger Oded Eran, en före detta israelisk ambassadör i Jordanien.

Enligt honom är det enda sättet att blocka gränsen genom att bygga ett system av stängsel.

Nöjda medborgare

Det var påtryckningar från israeliska medborgare som sporrade regeringen till handling, både när det gäller muren men också när det gäller Timna flygplats. Flygplatsen är avsett att bli landets södra flygport, och några är rädda för att flygplatsen skulle kunna bli ett huvudmål för militanta som korsar gränsen.

Även lokalbefolkningen ska vara nöjda med regeringens beslut, men trots det hade de en begäran: "Vi vill gärna tro att miljön inte har några gränser... så vi vill att muren ska målas i färger som matchar och smälter in i Arava öknen", säger de.