Rekryteringen till IS

Aftonbladet avslöjar: Han får unga att kriga för terrorarmén

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Billé Ilias Mohamed är hjärnan bakom IS värvningar i Stockholm

Den svenske jihadisten friades i det uppmärksammade terrormålet i Göteborg 2011.

Nu misstänks Billé Ilias ­Mohamed vara hjärnan bakom en rekryteringsbas i norra Stockholm.

Enligt uppgifter till Afton­bladet har 30-åringen fått med sig minst 14 unga män och kvinnor till Syrien och terrorsekten IS.

– Han är själv där nu och ­rekryteringen fortsätter, säger en anhörig.

Kvinnorna och männen är i yngre 20-årsåldern och tillhör alla samma islamska grupp

i norra Stockholm. Mellan våren och sommaren förra året lämnade de sina familjer, vänner och släktingar och reste till Syrien för att ansluta sig till terror­sekten IS. Sedan dess har gruppen befunnit sig på resande fot mellan städerna Mosul i Irak och Kobane i Syrien.
LÄS MER: Så styrs IS

Både kvinnor och män

Den mest drivande i gruppen var enligt en källa till Afton­bladet Billé Ilias Mohamed, 30. Han åkte i slutet av juni 2014 till Syrien. Före avresan ska han ha förmått runt sju unga ­kvinnor att åka ner. När 30-åringen ­reste hade han sällskap med flera andra unga män.

En anhörig till en av kvinnorna hade då larmat polisen.

– Säpo spanade på gruppen för att se vem som var ledaren. ­Hade de slagit till tidigare hade de kunnat rädda de andra som åkte ­före, säger en uppgiftslämnare.

30-åringen lämnade, enligt ­Aftonbladets uppgifter, Sverige med bil eftersom han var rädd att gripas om han tog flyget.

Flera som känner Billé Ilias Mohamed bekräftar att han nu befinner sig i Syrien.

– Jag fick ett sms i somras där han berättade det. De var en större grupp som åkte, säger en anhörig.

– Han tog med sig mellan sju och tio pojkar samt sju flickor som åkte i olika omgångar, säger en annan.

Billé Ilias Mohamed är välkänd i jihadistkretsar och av det svenska rättsväsendet. Hösten 2010 dömdes han och en annan man för stämpling till terroristbrott av Göteborgs tingsrätt. Rättegången var den första i sitt slag i Sverige och skapade enorm uppmärksamhet även ­internationellt. Enligt tings­rätten hade 30-åringen tränats av terroristgruppen al-shabab i Somalia mellan 2007 och 2009. När han greps var han enligt åklagaren i färd med att planera en självmordsattack i Somalia.

I hans dator hittades ett jihadistmanifest skrivet av Anwar al Awlaki – mannen som beskrivs som al-Qaidas chefsideolog. Han kunde även kopplas till Munir­ Awad, som senare dömdes till 12 års fängelse för en ­planerad attack mot danska ­Jyllandsposten. De båda hade under flera års tid varit skrivna i samma lägenhet och bott ihop.
LÄS MER: ”Islamiska staten skapades av USA”

Extrem tolkning

Domen överklagades och 2011 friade hovrätten för västra Sverige båda männen. Bevisningen mot dem var inte tillräcklig.

Men Billé Ilias Mohameds kopplingar till extrema terrorgrupper upphörde inte.

Enligt uppgifter till Afton­bladet fick han efter frikännandet en ledande roll i en utbrytargrupp inom Stockholms islamiska kretsar. Han gick från en falang som tillämpar en strikt tolkning av islam till att bilda gruppen Salif jihad – som aktivt förespråkar jihadism.

– Den extrema tolkningen av islam som de tillämpade för­bjuder all aktivitet i det svenska samhället. Man ska inte rösta, man ska inte ha något med myndigheter att göra, säger en källa med insyn.

Eftersom IS har som mål att upprätta ett samhälle i Irak och Syrien var 30-åringen mycket mån om att även få med sig unga kvinnor i gruppen.

– Han lockade över dem till Salif­ jihad. Hela vintern 2014 fick han fri hand att pumpa in sin ideologi i dem, säger en källa med insyn.

Säpo vill inte kommentera uppgifterna. ”Vi uttalar oss mycket sällan i enskilda person­ärenden där det finns information om möjlig brottslig verksamhet, alldeles oavsett om det är någon som figurerat i ett brottmål hos oss eller inte” skriver presschef Sirpa Franzén i ett mejl.

Hjälp oss att granska och avslöja! Mejla: Anette Holmqvist, Pär Karlsson, Lena Mellin, Jonathan Jeppsson, Olof Svensson Du är skyddad som källa

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Islamiska staten – från rebellgrupp till terrorvälde

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Rekryteringen till IS

Syrien

IS/Daesh (Islamiska staten)

Säpo