Nyheter

Coop stoppar popcorn i danska butiker

Av: 

TT

Sofia Roström Andersson

NYHETER

Coop stoppar försäljningen av mikropopcorn i Danmark, skriver Politiken.

Anledningen: Förpackningarna kan vara skadliga.

Från och med i dag slutar matjätten sälja mikropopcorn i Coops 1 200 butiker i Danmark. Förpackningen innehåller nämligen så kallade fluorerade ämnen som enligt forskare är hormonstörande och bland annat kan leda till öka risk för cancer och till försämrat immunförsvar.

– Sedan förra sommaren har vi satt press på våra leverantörer för att få dem att hitta alternativ till perfluorerade ämnen i förpackningen till mikropopcornen. Det har inte lyckats och därför har vi beslutat att helt stoppa försäljningen av mikropopcorn tills vi kan erbjuda våra kunder säkrare alternativ, säger Malene Teller Blume, avdelningschef hos danska Coop till Politiken.

Tidningen skriver att Coop under 2014 införde förbud mot just fluorerade ämnen i förpackningar till varor företaget själv producerar.

I Sverige har företaget inte planer på att sluta sälja mikropopcorn.

– Vi är informerande om Coop Danmarks beslut och det är bra att frågan om perflourerande ämnen lyfts fram. Vad vi känner till finns det i dag inte något förpackningsalternativ för mikropopcorn, men vi välkomnar en sådan utveckling. Alla varor vi säljer följer gällande lagstiftning. I dag finns inte något beslut om att Coop i Sverige ska sluta sälja mikropopcorn, säger Louise Stephan, pressansvarig på Coop Sverige till Aftonbladet.

Emma Halldin Ankarberg, toxikolog vid Livsmedelsverket, säger så här till TT om perfluorerade ämnen till:

– Det är ämnen som är problematiska eftersom vi har svårt att bryta ner dem och svårt att göra oss av med dem.

– Ämnena som är tillåtna nu är inte lika problematiska eftersom de inte lagras lika länge, men det är ändå ämnen man vill komma ifrån.

Samtidigt har Emma Halldin Ankarberg ett lugnande besked.

– Det finns inga studier som visar att man blir sjuk av att äta mikropopcorn, inte när det gäller perfluorerade ämnen, säger hon till nyhetsbyrån.

ANNONS

50% rabatt på valfri produkt hos Yves Rocher! Ange kod: "NOW50" Gäller första produkten som läggs I varukorgen. Gäller ej rea eller set.

Extern länk från Yves Rocher SE

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter