Upptäckten: Min bror är seriemördare

Uppdaterad 2015-05-19 | Publicerad 2015-05-18

Unabombaren Ted Kaczynski dödade tre personer under sina dåd under 17 år.

Hans identitet var okänd - fram till att hans bror började läsa manifestet.

– Jag insåg att rösten där var väldigt lik Teds, säger David Kaczynski

Lektorn i matematik Ted Kaczynski greps 1996 misstänkt för att vara den så kallade Una-bombaren. Mannen som i 18 år gäckat FBI med attacker mot universitet och flygplan. FBI visste att det var en enda persons verk och döpt honom till Una-bombaren i sina utredningar, Un för university och A för airlines.

Mellan 1978 och 1995 hade Una-bombaren vid 16 tillfällen placerat ut flera bomber riktade mot flera personer runt om i landet. Tre personer dog och 23 personer skadades under de olika bombdåden. Men fram till att han själv övertygade flera medier att publicera hans manifest var han okänd för polisen.

Läste manifestet

Unabombarens löfte var att han i utbyte mot publiceringen skulle upphöra med bombattackerna. Det över 50 sidor långa manifestet publicerades i stora och väl ansedda tidningar som Washington Post och New York Times.

Det var då som Ted Kaczynskis bror David motvilligt läste manifestet. Hans fru Linda hade läst den först och hon tyckte att formuleringarna påminde om svågerns sätt att uttrycka sig, rapporterar Huffington Post.

– Jag tänkte att det skulle vara ett sätt att leda bort Lindas farhågor. Jag tänkte att, om jag läser den där grejen kan jag säga till henne att det inte är Ted, säger David Kaczynski I Oprah Winfreys program ”Where are they now?”.

När han började läsa manifestet blev han iskall inombords.

– Jag insåg att rösten där var väldigt lik Teds. Det var en särskilt fras där han hade kallat moderna filosofer för ”kallsinniga logiker” och jag mindes samma fras från i ett brev som han skickat till mig, säger han i Oprah-programmet.

Angav sin bror

Han var då inte längre så säker på att hans bror var oskyldig.

– Jag sa till Linda, ”älskling, jag tror att det är en 50-50 chans”.

Han kontaktade en advokat som i sin tur kontaktade FBI för hans räkning. Brodern greps och efter att han erkänt dåden dömdes han till livstids fängelse utan möjlighet till benådning.

Följ ämnen i artikeln