”Han blev lika chockad som alla andra”

1 av 35

avNiklas Eriksson

NYHETER

VÄSTERÅS. 23-åringen greps oblodig och polisen var redan från början tveksamma till hans inblandning i det brutala dubbelmordet, enligt uppgift till Aftonbladet.

Nu har han släppts på fri fot och kan vara ett av åklagarens starkaste vittnen.

– Han har sett delar av händelsen som han också berättat om, säger hans advokat Maria Wilhelmsson.

Foto: PER GROTH
23-åringen under häktningsförhandlingarna.

Vid 13-tiden i måndags knivmördades en 55-årig kvinna och hennes 27-åriga son på Ikea i Västerås. Kort därefter greps en 23-årig man utanför varuhuset. Polisen uppgav då att han gripits efter att de fått hans signalement från vittnen.

23-åringen var då helt oskadd och oblodig, enligt uppgift till Aftonbladet.

Misstankarna ändrades

Han anhölls samma kväll skäligen misstänkt för mord och när det i dag var dags för häktningsförhandling meddelade vice chefsåklagare Eva Morén att hon ville häkta 23-åringen på sannolika skäl misstänkt för mord.

Kort innan förhandlingen skulle börja ändrades misstankarna mot 23-åringen markant – åklagaren ville då häkta honom som skäligen misstänkt för medhjälp till mord.

– Det har tillkommit ytterligare uppgifter i den här utredningen precis innan förhandlingen och det är ju att den 36-årige mannen har erkänt morden, säger Eva Morén efter häktningsförhandlingen.

Flyttas till hemlig ort

23-åringen som hela tiden nekat till att ha varit inblandad i knivattacken försattes efter förhandlingen på fri fot. Det har tidigare talats om en hotbild mot 23-åringen och av polisen har han nu erbjudits ett tillfälligt boende på hemlig ort.

– Vi vidtar sådana trygghetsskapande åtgärder som kan vara nödvändiga på grund av det känsliga läge som är, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid polisen Västmanland.

23-åringens advokat Maria Wilhelmsson säger att hon inte vet var hennes klient har tagit sig efter att han försatts på fri fot.

– Han får skydd någonstans för det finns en hotbild mot honom. Men han behöver i alla fall inte sitta inlåst i häkte, säger hon.

Kan bli huvudvittne

Tingsrätten ansåg inte att de bevis åklagaren presenterat räckte för att häkta mannen.

– Jag har lagt den bevisning som jag tyckte förelåg för att kunna bedöma det som en skälig misstanke, alltså den absolut lägsta graden, men tingsrätten delade inte min bedömning och ansåg att han skulle försättas på fri fot.

– Jag har ännu inte tagit några beslut om hans roll i den fortsatta utredningen.

23-åringen kan nu i stället vara ett av åklagarens starkaste vittnen mot 36-åringen.

– Han har berättat vad han såg och vad han upplevde och vad han sett av det som hände, men vad det är i detalj vill jag inte gå in på. Jag vill inte sabotera en pågående utredning, säger Maria Wilhelmsson.

Flydde från varuhuset

Hon berättar att hon uppfattat det som 23-åringen och den 36-årige mannen blivit bekanta med varandra på asylboendet i Arboga. Dagen då dubbelmordet inträffade har hennes klient varit i Västerås för skaffa legitimation. Den 36-årige mannen hade varit på möte med migrationsverket angående det avvisningsbeslut han mottagit den 27 juli.

– Sedan har den andra mannen velat åka och handla på Ikea och 23-åringen har följt med, säger Maria Wilhelmsson.

Hon säger att 23-åringen efter attacken flydde från varuhuset.

– Han blev lika chockad som alla andra när dådet inträffade, säger hon.

Efter att tingsrätten meddelat sitt fick 23-åringen förklarat för sig av sin advokat Maria Wilhelmsson och tolken som närvarade att han var fri att gå.

– Jag vet inte riktigt om han förstod det, men han sa bara: ”Tack, tack, tack”, säger Maria Wilhelmsson.

– Han har mått väldigt dåligt under tiden som anhållen och varit förtvivlad.

ARTIKELN HANDLAR OM