Farc anklagas för oljedumpning

Publicerad:
Farc-gerillan har kontrollerat Colombia i 50 år.
Farc-gerillan har kontrollerat Colombia i 50 år.

NYHETER

Myndigheterna i Colombia anklagar vänstergerillan Farc för att ha tvingat förare av 19 tankbilar att dumpa sin last med råolja i marken. Oron är stor att den dumpade oljan kan förorena vattenförråden i området.

Enligt myndigheterna ska personer ur Farcgerillan ha stoppat tankbilarna i gryningen i samband med att lasten transporterades i ett otillgängligt område i sydvästra Colombia invid orten Puerto Asis.

– Uppenbarligen närmade sig Farc-gruppen dem och tvingade dem att tappa ut all olja som de transporterade, det rör sig om omkring 757 000 liter, sade guvernör Jimmy Diaz till colombiansk radio efter händelsen som ägde rum på måndagsmorgonen.

"Det här skadar våra naturresurser och samhället", twittrade landets försvarsdepartement.

Attacken kommer efter ett antal andra attentat i området som tillskrivs Farc, bland annat bombningar av två kraftledningsstolpar och av ett vattenverk.

Den colombianska regeringen och Farcgerillan har fört fredssamtal sedan november 2012. Men spänningen och fientligheten har ökat sedan i april då gerillan dödade elva soldater och president Juan Manuel Santos svarade bland annat med återupptagna flygräder mot Farc-fästen och minst 18 rebeller miste livet i sammandrabbningarna.

TT-AFP

Publicerad: