Trean Rubio är den verklige segraren

avWolfgang Hansson

Foto: REUTERS/TT
Republikanske presidentkandidaten Marco Rubio kramar en av sina söner efter att ha talat för sina supportrar i Des Moines, Iowa i måndags.

DES MOINES, IOWA. När dammet väl lagt sig efter valet i Iowa börjar en sak klarna.

Marco Rubio kom visserligen bara trea men han är den verklige segraren.

Det är han som tar med sig det så viktiga som amerikaner kallar momentum, till primärvalet i New Hampshire.

De senaste veckorna har Rubio gått från knappt tvåsiffriga opinionssiffror till ett valresultat på 23 procent i Iowa. Det verkar som han tajmat formtoppen perfekt. Någon vecka före valet låg han 15 procent bakom Trump. På valdagen var han bara en procent från att slå honom.

Primärvalen handlar lika mycket om förväntningar som om att vinna. Rubio har slagit alla förväntningar med hästlängder och kommer in i den avslutande veckans valrörelse i New Hampshire med flytet på sin sida.

Det innebär inte bara att många republikanska väljare nu kommer att titta en extra gång på Rubio innan de lägger sin röst i New Hampshire. Lika viktigt är att bidragsgivarna öppnar sina plånböcker för senatorn från Florida.

Pengar han kan använda till att köpa mer tv-reklam, till att anställa fler duktiga medarbetare och hyra partihögkvarter i fler delstater dit primärvalen kommer längre fram. Utan pengar är det omöjligt att nå målet att bli sitt partis presidentkandidat. Det är bara Donald Trump som är tillräckligt rik för att kunna driva sin kampanj på egen hand.

Rubios framgångar är vad det republikanska partiet drömt om under hela hösten när ledningen tvingats se två extremister "kidnappa" partiet. Varken högerpopulisten Donald Trump eller den strängt konservative principryttaren Ted Cruz anses ha några stora chanser att slå den mest sannolika demokratiska utmanaren, Hillary Clinton.

Marco Rubio står mer i centrum av partiet. Nu när Jeb Bush inte verkar lyfta så är Rubio etablissemangets favorit till nomineringen. Om än motvilligt.

I veckan var jag på ett valmöte med Rubio på en restaurang utslängd på en av Iowas otaliga åkrar. Där berättade han att partiledningen förra året försökte stoppa honom från att kandidera.

– De sa att jag måste ställa mig i kön och vänta på min tur. Men med Obama i Vita huset har vi inte tid att vänta om vi ska få USA tillbaka på rätt köl.

Rubio vägrade vänta och nu är han en av tre "frontrunners" i det republikanska racet.

Före Iowa ledde Donald Trump stort i New Hampshire. Sedan han floppade i Iowa blir det intressant att se vad som händer i opinionsmätningarna. Kommer väljarna där nu att överge Trump till förmån för Cruz eller Rubio?

Trump är inte på något sätt ute ur racet men magin kring hans kampanj är bruten. Miljardären har med självsäker retorik framställt sig som en vinnare. Iowa visade att han har fler fans än väljare. Många av dem som gillar Trump tillhör inte de kärnväljare som normalt röstar i primärvalen. Kommer fler att göra det i New Hampshire?

Vinner Trump stort i New Hampshire är han tillbaka på banan. Annars finns risken att väljarna i kommande delstater börjar överge honom och han hamnar i en nedåtgående spiral.

Jag stod intill Ted Cruz när han höll sitt segertal på den spartanska valvakan i en utkyld plåtlada. I hans blick såg jag en kandidat som brinner för att bli president, som med sina egna ord är beredd att krypa genom glassplitter med en kniv mellan tänderna. Den glöden ser jag inte hos Trump.

Cruz får svårt i östkuststaten New Hampshire där de högerkristna väljarna är betydligt färre än i Iowa. Då har Rubio större möjligheter att klättra.

Amerikaner gillar att rösta med en vinnare. Just nu är Rubio en sådan.

Hillary Clinton verkar ha klarat sig med blotta förskräckelsen från ett nytt pinsamt nederlag i Iowa, som det 2008 mot Obama som kostade henne nomineringen. Nu ser det ut som hon segrat i Iowa även om det i praktiken är dött lopp med Sanders.

Det räcker dock för att Clinton ska kunna framställa sig som en vinnare. Även om Sanders som förväntat vinner stort i New Hampshire är Hillary Clinton fortfarande den stora favoriten. Men inget tyder dock på att Sanders tänker ge upp i första taget. Han har gott om pengar i kampanjkassan tack vare alla små donationer från anhängare.

Det kan ta ända till mars eller april innan vi säkert vet vilka kandidaterna blir på respektive sida.

ARTIKELN HANDLAR OM