Uppgifter: Högg sig in i huset med en yxa

avGustaf Tronarp, Oskar Forsberg

Polisen har säkrat spår efter middagsmordet

1 av 15

ONSALA. Först misstänks han ha knivmördat sin barndomsvän. Sedan ska han ha gått till attack mot två grannar som nu vårdas med svåra skador.

Enligt nya uppgifter till Aftonbladet högg sig den misstänkte gärningsmannen sig in i grannhuset med en yxa.

I dag begärdes mannen häktad.

Drygt två dygn har gått sedan det brutala våldsdådet som skakade villaidyllen i halländska Onsala.

Då misstänks en 39-årig, tidigare helt ostraffad och väletablerad familjefar, ha mördat en barndomsvän genom att sticka en kniv i bröstet på honom under en middagsbjudning.

Direkt efteråt ska han också ha skadat en kvinna och en man i en närbelägen villa.

Mannen, som är anhållen misstänkt för mord och två fall av mordförsök, begärdes i dag häktad av kammaråklagare Ann-Christin Claesson.

– Utredningsläget är gott men det är fortfarande många utredningsåtgärder som ska vidtas i det här ärendet för att vi ska få en klar bild av händelseförloppet. Vi har ännu inte heller kunnat klarlägga något motiv till brotten, säger hon i en kommentar.

Häktningsförhandlingen kommer att hållas klockan ett i Varbergs tingsrätt i morgon.

Tommy Nyman, presstalesman på polisen i Halland, uppger att bilden av händelseförloppet börjar klarna.

– Genom förhör och tekniska undersökningar har vi skaffat oss en god uppfattning av vad som har hänt under den aktuella kvällen, säger han, och fortsätter:

– Vi har säkrat en del spår. Men vad det rör sig om vill jag inte gå in på. Den tekniska analysen är inte färdig än.

Två olika vapen

Polisen har tagit den kökskniv som misstänks vara mordvapnet i beslag. Vid attacken i det andra huset ska dock ett annat tillhygge ha använts.

– Det är inte samma vapen som vid de två tillfällena. Men vad det rör sig om för föremål i det andra fallet vill jag inte säga.

En källa med insyn i utredningen uppger att den misstänkte gärningsmannen ska ha tagit sig in i grannhuset genom att hugga med en yxa. Enligt vad Aftonbladet erfar ska han ha använt yxan för att krossa ett fönster i altandörren till ett av de avspärrade husen. Rutan är fortfarande sönderslagen.

– Sådana detaljer vill jag inte kommentera i nuläget, säger Tommy Nyman.

Den misstänkte gärningsmannen ska, enligt uppgift, ha mått psykiskt dåligt och vistats hemma de senaste månaderna, sedan han slutat arbeta på ett företag.

– Jag brukade se honom dagtid men man vet ju inte vad det beror på, att man är hemma alltså. Jag tänkte att han kanske ville spendera mer tid med barnen, säger en granne.

”Vet inte varför de drabbades”

Under lördagskvällen ska den misstänkte mördaren ha ätit revbensspjäll tillsammans med sitt offer och flera andra personer.

När de skulle duka av ska mannen ha huggit sin vän med en kökskniv. Enligt uppgifter till Aftonbladet skedde attacken helt utan förvarning.

– Det kom från ingenstans. Det var inget bråk eller så. Han bara högg till, säger en uppgiftslämnare.

Källan uppger också att de två som sedan attackerades, en kvinna i 30-årsåldern och en man i 40-årsåldern, kan ha varit slumpvis utvalda.

– Han var på väg hem till sig och kunde lika gärna ha angripit några andra. De hade bara otur.

Inte heller det vill dock Tommy Nyman på Hallandspolisen uttala sig om.

– Vi har inte kommit så långt än att jag kan ha någon uppfattning om det, så jag kan varken bekräfta eller dementera. Vi vet inte varför de två drabbades av detta, säger han.

Den kvinna och den man som skadades vårdas på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. På måndagseftermiddagen uppgav sjukhusets pressjour att kvinnans tillstånd fortsatt är livshotande. Mannens skador beskrivs som allvarliga, men hans tillstånd är stabilt.

Kammaråklagare Ann-Christin Claesson har begärt mannen att man ska häktas. Klockan 13 i morgon kommer häktesförhandlingar mot mannen att hållas i Varbergs tingsrätt.

ARTIKELN HANDLAR OM