Julia mobbades och kallades ”hora” – ”skolan gjorde ingenting”

Gång på gång vädjade Julia och hennes mamma till skolan om hjälp.

Ändå fortsatte mobbningen som blev grövre för varje dag tills Julia bytte skola i nian.

– Skolan tyckte inte att det som hände på Snapchat var deras sak, säger Julias mamma.

Aftonbladets och Viafrees granskande program 200 sekunder (se klippet i spelaren ovan) har krävt rektorn och kommunen på svar om vad de gjorde för att stoppa mobbningen av Julia. Vid tre tillfällen har rektorn anmält kränkande behandling till kommunen. Några fler handlingar finns inte.

I Julias elevakt framgår att skolpersonalen i samband med en anmälan hade samtal med berörda elever och deras föräldrar. Om det är allt som gjorts eller om rektorn själv anser att skolan tog sitt ansvar får vi inte veta – hon vägrar svara på våra frågor, trots att vi har Julia och familjens fullmakt.

Inte heller grundskolechefen kan svara på annat än generella frågor om hur kommunen arbetar mot mobbning.

– Det är ungefär hundra samtal som jag haft med lärare och kurator och ändå står det ingenting i de här papprena, säger Julias mamma.

Aftonbladets och Viafrees granskande program 200 sekunder har krävt rektorn och kommunen på svar om vad de gjorde för att stoppa mobbningen av Julia.
Aftonbladets och Viafrees granskande program 200 sekunder har krävt rektorn och kommunen på svar om vad de gjorde för att stoppa mobbningen av Julia.

Hon bad under nästan två års tid om ett möte med rektorn, säger hon, men det fick hon först den dag Julia slutade skolan för att komma bort från mobbarna.

– Det är ju rektorns jobb att se till att alla känner sig trygga. Ändå kom min dotter i över ett års tid till skolan och blev kallad ”hora”, ”äcklig” att hon inte skulle leva längre, och ändå gör de ingenting. Jag tycker att det är under all kritik att en skola misslyckas så, säger mamman.

Mobbningen polisanmäldes

För Julia gick mycket av mobbningen ut på att mobbarna spred falska rykten om henne på sociala medier. Hon fick också hot och elaka kommentarer skickade till sig. Genom appar som Snapchat, Instagram och Messenger spreds mobbningen till barn långt utanför Julias skola och hemstad.

 Skolan tyckte inte att det var deras sak. Det är helt fel, det är elever som går på skolan, mobbningen fortsätter varje dag under skoltid och det är självklart att de tar med sig det hem, säger Julias mamma.

I stället polisanmälde familjen mobbarna.

I utredningen om ofredande, som 200 sekunder tagit del av, finns bland annat en skärmdump från Snapchat: ”Jag har aldrig gillat dig dra åt helvete du är största horan gå o dö”, skrev en av mobbarna till Julia.

Men det gick inte att bevisa vem som gjort vad och när och utredningen lades ner.

Fotnot: Julia heter egentligen något annat.

Publisert:

LÄS VIDARE