Finland vill bli rökfritt – stoppar rökning på balkongen

Av: Malin Wigen

Publicerad:

I Finland storsatsar man på att stoppa rökning och vill att hela befolkningen ska bli rökfri. Ett steg på vägen är att införa förbud som även kan gälla på den egna balkongen, skriver SVT.

I Finland är målet att befolkningen ska vara nästintill rökfri om tolv år. För att uppnå detta har man stränga lagar och förbud mot rökning – sammanlagt är det hela 44 olika åtgärder föreslås för att få finnarna att lägga av med rökningen. En åtgärd är förbud mot rökning på balkongen.

– Förbudet mot att röka i en bil med minderåriga passagerare hämtade vi från Australien. Men vi ville gå längre. Vi fick många samtal och mejl från människor som blev störda av rökande grannar. Då kom tanken på ett förbud mot rökning i folks privata bostäder och på balkonger, säger Reeta Honkanen från det nationella tobaksprogrammet i Finland, till SVT.

Den som stör sig på grannens rökning kan numera agera. Men för att få igenom ett förbud måste dock en fastighetsägare ha tillfrågat alla hyresgäster innan. Och ännu är det få förbud som gått igenom på grund av att det är krångliga regler.

Montage.
Foto: TT
Montage.

Rökningen har minskat

Sedan man började med antiröknings-kampanjen 2010 har flera andra åtgärder införts. I Finland är det höjd skatt på tobaksprodukter, i butikerna får man inte ha cigaretter synligt för kunderna och de som säljer måste betala en särskild avgift till staten. På cigarettpaketen är de avskräckande bilderna större och läskigare. Och man vill utöka de rökfria offentliga miljöerna, som parker, stränder och busshållplatser.

Även e-cigaretter berörs av restriktionerna för tobak – de får inte synas i butiken och inte heller ha någon frukt- eller godissmak.

– Vi vill inte att unga människor lockas av de spännande smakerna. Många ungdomar är nyfikna på att prova e-cigaretter och vet ofta inte att e-cigaretterna kan innehålla nikotin, säger Reetta Honkanen.

Rökningen har minskat från 20 till 13 procent bland de vuxna sedan den nationella kampanjen startade. Finlands mål är att endast fem procent ska bruka tobak eller nikotin år 2030, skriver SVT.

Publicerad: