Nina tröttnade på perfekta bilder – la upp den här i stället

1 av 3 | Foto: Privat
Bilden som går tvärs emot strömmen.
NYHETER

Nina Andersson Westman ledsnade rejält på den putsade fasad som ofta visas upp i sociala medier – och fick ett infall.

Bilden på hur köket hos en vanlig mamma allt som oftast ser ut har fått tusentals att känna lättnad.

– Det känns som att jag har släppt fångar lös, som utbrister "frihet", säger hon.

Upp i ottan, träna en timme, och ändå hinna med en näringsrik och lugn frukost med barnen innan lämning på förskolan.

Känner du igen dig? Det gjorde inte ensamstående mamman Nina Andersson Westman från Umeå, som därför bestämde sig för att neutralisera det putsade flödet med en bild från hennes verklighet.

”Någon måste ju lägga upp lite verklighetsförankrade bilder så att vi inte glömmer bort hur verkligheten egentligen ser ut”. Så inleds Ninas inlägg på Facebook.

Ögonblicksbilden från det ostädade köket har fått stor spridning, och tusentals har delat och reagerat på inlägget. Hittills har alla varit positiva.

– Det är ju jätteroligt. Samtidigt tyder ju alla likes och delningar på att väldigt många känner igen sig i denna hets kring krav och press att behöva leva upp till någon sorts perfekt yta som egentligen inte finns. Ingen är perfekt och ingen har ett perfekt liv. Att sträva efter något som inte finns gör ju bara att folk mår dåligt, säger Nina Andersson Westman.

Högre krav på mammor

Nina inleder inlägget med att pappor hyllas som ”super-pappor så fort de byter en blöj-jävel”, medan mammor förväntas klara av betydligt mer, utan beröm. Förutom att hinna med sedvanliga vardagssysslor och hinna ta en perfekt Instagrambild innan ungarna stökar ner igen, ska mammorna enligt Nina:

  • Köpa dyra märkeskläder till ungarna

  • Baka (fast ajabaja – inget socker – inga onyttigheter här inte! Här stoppar vi in broccoli i våra kakor istället)

  • Laga näringsrik mat (från vår egen odling här på baksidan då givetvis)

  • Vara glad och jävligt lycklig trots sömnbrist sedan flera år tillbaka

  • Leka med ungarna – (ja helst utomhus dårå. Ungefär sisådär 15 ggr/dygn för att det är ju så jävla underbart med att frysa röven av sig).

Hon avslutar det hyllade inlägget med att säga att hon inte går med på detta – då mammor inte behöver vara perfekta.

Vår mammaroll handlar inte om hur duktiga vi är på att städa, diska, tvätta, laga mat. Det handlar inte om hur mycket eller lite socker vi ger våra barn. Det handlar inte om hur mycket vi leker med dem eller hur många timmar vi spenderar utomhus med dem. Släpp kraven. Andas. Vi är fan bara människor, eller hur. Kärlek och trygghet är det viktigaste vi kan ge våra barn.”

Svårt att inte jämföra sig

Nina tror att det har blivit än svårare att inte jämföra sig med varandra sedan sociala medier kom in i bilden, och hoppas att hennes bild kan få fler att sluta visa upp en putsad fasad som får andra att känna sig otillräckliga. Hon beskriver känslan efter inlägget som att ha släppt fångar lösa ur kravens bojor.

– Det känns lite som att jag har släppt fångar lös från fängelser som utbrister "frihet" i kör, ungefär. Många har hört av sig och tackat mig för att jag visar upp verkligheten och att det är så skönt att någon är ärlig, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM