24-åringen skyldig till dubbelmordet i Mantorp

NYHETER

Linköpings tingsrätt anser att den 24-åriga mannen som misstänks ha dödat ett äldre par i Mantorp är skyldig till två fall av mord samt till bedrägeri, skriver rätten i ett beslut.

Nu kommer han genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

– Rätten anser att det är bevisat att han är skyldig till morden, det är klart att han är besviken, säger 24-åringens advokat Henrik Lindbom, till Aftonbladet.

24-åringen har medgett att han befann sig i Tor och Ann-Christine Lekander bostad men har uppgett att han gett sig av innan offren skadades och att ytterligare två män befann sig på gården i Östergötland i juni förra året.

Paret knivskars och tejpades, enligt åklagaren var både tejpandet och knivskärningen var för sig dödande.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Den 24-årige småbarnspappan misstänks för de brutala morden på Christine och Tor Lekander.

Att 24-åringen flera gånger ändra sin berättelse om vad som skett är ett av skälen som åklagare Helene Gestrin pekat på visar att han är skyldig.

– Jag vill att tingsrätten överväger rättspsykiatrisk undersökning, men straffet bör motsvara livstids fängelse, sa Helene Gestrin i rätten igår.

Under torsdagen meddelar tingsrätten i Linköping att 24-åringen är skyldig till två fall av mord och bedrägeri. Rätten har ännu inte fastställt vilket straff som väntar 24-åringen. Tingsrätten har också beslutat att han ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning, skriver de i beslutet.

Hans  advokat anser att hans klient ska frias för morden.

Mannen kommer att vara fortsatt häktad med restriktioner tills dess att den rättspsykiatriska undersökningen har genomförts, vilket tar fyra veckor, därefter kommer huvudförhandlingen att återupptas.

– Både jag och åklagaren har varit införstådda om att det är den typen av mål som prövas i hovrätten. Vi får diskutera ett överklagande, domen kommer ju först efter det att huvudförhandlingen återupptagits efter den rättpsykiatriska undersökningen, säger 24-åringens advokat Henrik Lindblom till Aftonbladet.

Hur ser din klient på beskedet?

– Rätten anser att det är bevisat att han är skyldig till morden, det är klart att han är besviken. Han nekar till anklagelserna, säger Henrik Lindbom.

Dubbelmordet i Mantorp – detta har hänt 00:36
ARTIKELN HANDLAR OM