Glädjebesked för Marwa, 10 – får stanna i Sverige

avJoakim Magnå

Marwa, 10, riskerade att utvisas ensam från Sverige.

Men på fredagen kom ett efterlängtat besked – permanent uppehållstillstånd.

– De är jätteglada. Det är många tårar, säger vännen Helena Fredriksson.

En lång kamp är över.

Marwa har bott i Sverige i fyra år tillsammans med sin mamma Ouafae, styvpappa och tre syskon. Migrationsverket beslutade i december 2016 att hon skulle utvisas ensam till Marocko, vilket Aftonbladet rapporterade i januari förra året.

Trots att Ouafae fått ensam vårdnad om Marwa och att släktskapet styrkts via dna har utvisningsbeslutet bestått – till nu.

1 av 2 | Foto: Stefan Jerrevång
10-åriga Marwa Laaraouat.

– Hon har fått permanent uppehållstillstånd. Det är fantastiskt, säger Helena Fredriksson, vän till familjen.

Marwa är uppvuxen i Marocko hos sin mormor och morfar medan mamman bott många år i Syrien. Mamman och hennes nya syriska familj har uppehållstillstånd sedan tidigare.

Har saknat id-handlingar

Ingen i familjen har haft kontakt med Marwas biologiska pappa eller andra släktingar i Marocko på många år.

– Marwas mamma kom till Sverige först med sin man som är från Syrien. Då fick de permanent uppehållstillstånd utifrån situationen i Syrien, men Marwa kommer från Marocko, säger Helena Fredriksson.

Ett problem har varit att Marwa saknat identitetshandlingar. Migrationsverket har konstaterat att dna-analysen inte räcker för att bevilja uppehållstillstånd på grund av anknytning. Den marockanska ambassaden har heller inte kunnat utfärda ett pass till Marwa eftersom hon inte haft något födelsebevis från Marocko.

”Ett och ett halvt år”

Men efter att Marwas mamma åkte till Marocko i vintras och ordnade ett pass har Migrationsverket nu ändrat sig.

– Vi fick samla in pengar för att hon skulle kunna åka ner till Marocko för att skaffa fram id-handlingar. Det är utifrån det som det här beskedet har kommit. Det har tagit ett och ett halvt år, säger Helena Fredriksson, som under hela processen har hjälpt till med insamlingar.

– Vi fick ordna en marockansk advokat som var med och stöttade.

”Marwa har nu inkommit med sitt marockanska hemlandspass i original. Hon får härigenom anses ha klarlagt sin identitet”, skriver Migrationsverket i beslutet.

”Jättejätteglad”

Helena Fredriksson har talat med familjen.

– Marwa själv var i skolan. Men hennes mamma var jättejätteglad. Det var många lyckliga tårar.

Marwas advokat Baharak Vaziri beskriver en knepig juridisk situation.

– Avslaget från början grundade sig i att mamman och pappan hade gemensam vårdnad samt i att identiteten inte ansågs vara styrkt. Vi började med en stämning om ensam vårdnad vilket gick igenom i tingsrätten. Men därefter fick hon ett nytt avslag eftersom de ansåg att identiteten skulle vara styrkt. Det har varit en sådan utmaning, säger hon.

Hur väntat var det här positiva beskedet?

– Man kan aldrig ta det förgivet hur de resonerar. När man kan stärka identitet med ett pass borde det gå igenom. Men jag valde att inte pusta ut riktigt förrän det kom. Det är först nu vi verkligen kan fira Marwa, säger Baharak Vaziri.

– Det första jag gjorde var att ringa mamman. Hon grät så mycket att hon knappt kunde prata.

ARTIKELN HANDLAR OM

Marocko

Syrien