Första kvinnan i spetsen för anrik fågelklubb

Foto: Peter Berglin
Lotta Berg valdes nyligen till ordförande för Sveriges ornitologiska förening – Birdlife Sverige.

avTT

NYHETER

Allt fler kvinnor ägnar sig åt en tidigare så manlig hobby – fågelskådning. Nu leds Sveriges två främsta fågelorganisationer av kvinnor.

– Fågelskådning har blivit mer folkrörelse och mindre kamp, säger en av dem, Lotta Berg.

Lotta Berg valdes nyligen till ordförande för Sveriges ornitologiska förening – Birdlife Sverige (SOF). Hon är den första kvinnan på posten i rörelsens 73-åriga historia. Samtidigt sitter en annan kvinna, Yvonne Blombäck, som ordförande för Club 300.

Historiskt sett så har det främst varit män som ägnat sig åt fågelskådning. I början av 1970-talet var andelen kvinnor i SOF bara en procent. I dag är andelen runt 40 procent.

­– Ja, det har definitivt ökat bland kvinnor, i alla åldrar. Inte minst bland fullvuxna, säger Lotta Berg och syftar på en generation kvinnor som fått tid över när barnen börjar bli stora.

Mindre hysch-hysch

Intresset för fågelskådning har ökat överlag i Sverige, men störst är ökningen bland kvinnor. Varför börjar då fler och fler kvinnor att ge sig ut med kikare och kamera för att leta fåglar?

– Jag tror att fågelskådning i dag är en öppnare verksamhet, mer välkomnande än den har varit tidigare. Det är mindre hysch-hysch och mindre fokus på att vara duktigast, mindre tävlingsbetonat, spekulerar Lotta Berg.

Hon nämner också nätverket Rapphönan för kvinnor som skådar fågel som en bidragande orsak till det stigande intresset.

Gigi Sahlstrand, professionell fågelguide, tog initiativ till Rapphönan 2009. Hon vittnar också om att allt fler kvinnor gillar fåglar.

– Förr när man hade en exkursion var det en majoritet män som deltog, i dag är det en majoritet kvinnor, säger Gigi Sahlstrand.

Fascinerad av fåglar

Lotta Berg själv har en ganska kort karriär som fågelskådare bakom sig.

– Jag har alltid varit naturintresserad, men det aktiva fågelskådandet har jag hållit på med i tio år. vilket är ganska kort i det här perspektivet, säger hon.

Vad är då det bästa med fågelskådning? Lotta Berg funderar, men säger sedan:

– Jag är fascinerad av fåglarna som varelser. Det finns alltid mer att se kring deras beteende och utseende. De är en så upplivande del i naturens samspel.

– Och så är det ett bra skäl att inte jobba jämt, tillägger hon.