Guy Lofalk hoppar av Saab

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Slutar som rekonstruktör på egen begäran

Rekonstruktören Guy Lofalk och Svenska Saabs styrelseordförande Victor Muller. Guy Lofalk hoppade av i går. I dag hoppade den nye rekonstruktören Lars-Henrik Andersson av. Ny rekonstruktör är Lars Söderqvist.
Foto: Ander Deros
Rekonstruktören Guy Lofalk och Svenska Saabs styrelseordförande Victor Muller. Guy Lofalk hoppade av i går. I dag hoppade den nye rekonstruktören Lars-Henrik Andersson av. Ny rekonstruktör är Lars Söderqvist.

Guy Lofalk lämnar uppdraget som rekonstruktör för biltillverkaren Saab.

– Saab Automobile och rekonstruktören Guy Lofalk har kommit överens om att Lofalk ska entledigas och en annan advokat ska bli rekonstruktör i stället, säger rådman Stefan Nilsson vid Vänersborgs tingsrätt till P 4 Väst.

Saab och Guy Lofalk har gemensamt efterfrågat att advokat Lars-Henrik Andersson från Lindahls advokatbyrå i Stockholm ska tillförordnas som ny rekonstruktör. Andersson har också redan tackat ja till att ta över efter Guy Lofalk som själv begärt att få sluta, skriver TTELA.se.

Frågan kommer att prövas vid ett sammanträde på måndag, enligt Vänersborgs Tingsrätt.

”Fräscha ögon”

Lofalk säger i en skrivelse till Vänersborgs tingsrätt på onsdagen i samband med att en ny rekonstruktör föreslås att han informerats av Saabledningen om den nya finansieringslösning som Saab har med Youngman.

"Min bedömning är att den nya strukturen som överenskommits mellan bolagen och Youngman är sådan att den förtjänar att en ny rekonstruktör förordas i mitt ställe" skriver Lofalk som verkar anse att där möjligen finns en lösning för Saab.

"En ny rekonstruktör bör, enligt min mening, med fräscha ögon göra en bedömning av den nya strukturen och möjligheten att därigenom rekonstruera bolagen", skriver Lofalk.

Båda vid förhandling

Bolagen han syftar på är Saab Automobile med dotterbolagen Saab Powertrain och Saab Tools.

Vänersborgs tingsrätt utgår i från att både den avgående rekonstruktören, Guy Lofalk, och hans föreslagne efterträdare, Lars-Henrik Andersson, kommer att närvara vid den muntliga förhandlingen om Saab i rätten på måndag.

I samband med förhandlingen ska tingsrätten också ta ställning till förslaget om att förordna Andersson. Domstolen kan, om den vill, utse någon annan.

Guy Lofalks begäran om att rekonstruktionen ska upphöra gäller fortfarande. Likadant är det med hans anmälan om att Saab anses ha agerat mot reglerna genom att ådra sig en ny skuld, utan Lofalks kännedom, under rekonstruktionen.

I vilken ordning rätten ska behandla de olika frågorna på måndag är ännu inte bestämt.

– Vi ska diskutera det. Jag har inte gjort någon dagordning ännu, säger Stefan Nilsson, rådman i Vänersborgs tingsrätt, till TT.

”Ett avslutat kapitel”

Guy Lofalk har begärt hos tingsrätten att rekonstruktionen ska avbrytas eftersom pengarna var slut och att han inte såg någon framtid för Saab i de tidigare föreslagna finansieringslösningarna. Och han vidhåller att för hans del som rekonstruktör är Saab ett avslutat kapitel. Han begär att "snarast möjligt entledigas" från uppdraget.

Men det intressanta är att han i skrivelsen till tingsrätten på tisdagen, som också är undertecknad och bekräftad av Saabs vd och ordförande Victor Muller, förordar att en ny rekonstruktör måste till så snart som möjligt. Detta för att "säkerställa att rekonstruktionen får en störningsfri fortsättning".

Alltså, den rekonstruktion som Lofalk vill stoppa ska fortsätta, men med en annan man vid rodret. Lofalk stöder plötsligt en rekonstruktion igen och gör gemensam sak med Victor Muller inför förhandlingen i Tingsrätten på måndag.

Lofalk menar också att det är viktigt att den nye rekonstruktören är med på den förhandlingen.

"Exempelvis behöver den nya rekonstruktören godkänna den nya struktur som nu framförhandlats med Youngman för att denna ska kunna färdigställas och presenteras för tingsrätten på måndag", skriver Lofalk.

Blir medhjälpare

Lofalk vill bli entledigad från rekontruktörsskapet så fort det bara går men kommer att ställa upp som medhjälpare åt den nye rekonstruktören Lars-Henrik Andersson.

"I syfte att den nye rekonstruktören så snabbt som möjligt ska kunna sätta sig in i bolagens situation har jag ombetts och accepterat att under en övergångsperiod i alla avseenden vara den nye rekonstruktören behjälplig i den omfattning denne finner nödvändigt", skriver han.

TT

Publicerad: