Assange får vänta på beslut om asyl

Julian Assange.
Julian Assange.

Julian Assange har barrikaderat sig på Ecuadors ambassad i London för att slippa bli utlämnad till Sverige.

Där får han stanna ett tag till.

Beslutet om han beviljas asyl dröjer – till efter OS.

Julian Assange misstänks för sexövergrepp mot två kvinnor i Sverige, men gör allt han kan för att inte bli utlämnad hit.

Vill inte riskera relation

Sedan brittiska Högsta domstolen meddelade att man inte tar upp fallet på nytt på nytt flydde Wikileaksgrundaren till Ecuadors ambassad i London och sökte asyl i det latinamerikanska landet.

Men beslutet om asyl dröjer till efter OS.

– Vi fattar inga beslut som kan påverka våra relationer med Storbritannien. Vår åsikt i frågan må vara en annan än den brittiska regeringens, men vi kommer att vara försiktiga, sa Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño på onsdagen, enligt den ecuadorianska tidningen El Comercio, enligt TT.

Tar hjälp av stjärnjurist

Assange tar nu hjälp av den spanske stjärnjuristen Baltasar Garzón.

I ett gemensamt uttalande menar de båda att de tillsammans ska "försvara såväl Wikileaks som Assange mot det pågående missbruket av rättssystemen och avslöja de godtyckliga, rättsvidriga åtgärder som de utsatts för av det internationella finansiella systemet", rapporterar TT.

Ecuadors president Rafael Correa har tidigare sagt att Assanges asylansökan kan ta tid. Först måste den juridiska processen i Sverige analyseras.

Fick stöd av utrikesminister

I början av juli fick Julian Assange stöd av Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño som avfärdar misstankarna mot Julian Assange – och hävdade att Assange är misstänkt i Sverige på grund av att en kondom gick sönder, rapporterar TT-AFP.

– Personligen tycker jag detta är dråpligt, sa Patiño.

De båda kvinnornas advokat Claes Borgström, tycker att det är utrikesministerns uttalande som är dråpligt.

– Jag blir väldigt, väldigt upprörd. Framför allt å de här två kvinnornas vägnar. Det har varit mycket konstiga kommentarer under de här åren som har gått, men det här slår alla rekord. Han vet ingenting om sakfrågan, säger han.

Publisert: