Nyheter

”Jag var hans livs kärlek”

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

Nu berättar svenska Chris för första gången om den förbjudna kärlekshistorien med Mitterrand

Hon: svensk journalist.

Han: Frankrikes president.

För Aftonbladet berättar Chris Forsne, 64, för första gången öppet om den 15 år långa, förbjudna kärlekshistorien med François Mitterrand.

– Han sa gång på gång att jag var hans livs kärlek, säger hon.

Det började med ett gräl.

Året var 1979 och platsen Bommersvik utanför Södertälje, där europeiska arbetarrörelsens giganter hade konferens. Chris Forsne introducerades av Olof Palme för den då 63-årige franske socialistpartiledaren, som ännu inte hunnit bli president.

Hon fick en intervju.

– Vi kom in på Palestina. Han var pro-israel. Vi började direkt bråka och höll nog på i två timmar. När vi skulle säga hej då sa han att vi måste ta en lunch om jag kom till Paris någon gång.

Var gift med två barn

Det var redan klart att Chris Forsne skulle bli korrespondent i Paris efter det svenska valet, vilket hon berättade.

– Då sa han: "Talar ni bara politik, mademoiselle? Älskar ni inte livet?".

Den sista meningen blev titeln på hennes hyllade biografi om François Mitterrand som kom ut vid hans död 1996. I den beskriver Forsne honom som "en nära vän".

I dagarna är hon aktuell med sin första roman, Vår man i världen, som kretsar kring en huvudperson som inspirerats av Carl Bildt, och där franske presidenten Leo i verkligheten är Mitterrand.

Mitterrand var sedan 1944 gift med Danielle Gouze, som han fick två söner tillsammans med. Med älskarinnan Anne Pingeot fick han 1974 en dotter. I internationell press har det spekulerats om relationen till den svenska journalisten.

Tog reda på numret

Chris Forsne har inte längre någon anledning att undanhålla något, säger hon, även om hon med händerna för munnen tar tillbaka en mängd anekdoter sprängfyllda av storpolitik och romantik, direkt efter att hon avslöjat dem. "Nej. Det går inte! Det är inte publicerbart!".

Följande kan hon dock berätta:

– Klockan 8 en söndagsmorgon i juli 1980 ringde telefonen hemma hos mig, då jag fortfarande bodde i Sverige. Det var han. Han hade tagit reda på mitt nummer.

– Han sa gång på gång, redan från början, att jag var hans livs kärlek. Det var han som uppvaktade mig och han gav sig inte.

Även hon kände en stark personkemi.

– Det händer ibland att man trillar på människor som man passar väldigt bra ihop med. Man har samma syn på livet. Han var inte president när vi träffades. Även om han var partiledare var det en människa jag lärde känna.

Diskuterade kräftor

Efter den första middagen i Paris inleddes relationen.

– Det blev kärlek även från min sida. Det var de små sakerna det handlade om. Vi pratade om hur kräftor borde kokas. "Vad är godast: hallon- eller krusbärssylt?" Han ville ta med mig till en bondgård i Charente för att äta extrasaltat smör, som han älskade. Han ville höra mig berätta om morgonpromenader ner mot havet.

Morgonen då presidentvalet ägde rum i maj 1981, berättar Forsne att Mitterrand ringde.

– Han låg i sin säng och jag i min, på skilda håll. Vi pratade i 20 minuter och han skämtade: "I kväll blir jag väl pensionär".

Men han vann. Morgonen därpå ringde han igen.

– Han frågade var jag hade varit. Han hade försökt få tag på mig. Men jag hade ju fullt upp av jobb med att rapportera hem om hans seger hela kvällen.

Smet ut ur trädgården

– Kretsen av människor runt personer i hans position blir dyrkande ja-sägare. Jag var den enda i hans närhet som inte var beroende av honom, och som inte var en del i den franska hierarkin. Jag sa vad jag tyckte, och jag tror han behövde mig som ett fönster mot det normala.

Mitterrand delade sin känsla av overklighet inför ämbetet med henne. När Världsbanken snart efter tillträdet gav besked om att francen var attackerad och regeringen frågade honom hur Frankrike skulle agera, ringde han Chris:

– "Hur tänker de sig att jag ska veta det?" undrade han.

Hon minns en säkerhetsgrind som råkade vara öppen under en av parets promenader i Elyséepalatsets trädgård.

– Vi smet ut när inte säkerhetsvakterna såg, och sprang ut i staden. Vi drömde om att kunna leva som alla andra. I dag skiljer sig folk överallt. Men då var det inte samma sak.

Sparat hans röst

Forsne påminner om att allt utspelade sig innan mobiltelefonernas tid.

– I 15 års tid ringde han mig dagligen och vi träffades ungefär tre gånger i veckan, hemma hos honom eller mig. Med alla hans resor blev det mycket väntan. Jag har timmar av kassettband med inspelade meddelanden från honom på min telefonsvarare. "Hallå, det är jag igen". Jag har velat spara hans röst.

Hon drogs mellan sina känslor för honom och synen på sig själv.

– Jag höll ju på att bygga upp min journalistkarriär och kände ju till skvallret bland kollegorna. Jag tampades med min journalistiska integritet. Hur skulle jag kunna bevaka honom och hans politik? Men jag har inte fått något gratis yrkesmässigt av vår relation, tvärtom.

– Det jag fått var en inblick i den politiska världen – hur spelet på den här nivån fungerar.

Frun visste

Presidenten tog med Chris som privat följe på flera officiella statsbesök, till Afrika, Sydamerika och Indien.

– Hans fru hade fått reda på att jag skulle följa med till Kongo, och då stannade hon hemma. På flygplatsen tog de emot oss med banderoller "Mama & Papa Mitterrand". Mobutu blev utom sig av ilska för att hans fru inte dök upp.

Hur var din relation till hans fru?

– Vi träffade på varandra då och då. Det var avmätt, kan man säga. Hon var fullt medveten om oss. Hans äktenskap var uselt. Hon var en naiv vänsteraktivist som flög runt med Concordeplan och delade ut Evianflaskor till jordbävningsoffer. Hon skötte markservicen, det var inte mer.

1988 födde du en son. Är Mitterrand hans pappa?

– Jag är villig att prata om min relation till François Mitterrand. Jag blandar inte in andra personer som står mig nära.

Åldersskillnaden på 32 år gjorde sig allt mer påmind ju längre tiden gick. Mot slutet var presidenten så sjuk i cancer att hans vård hindrade dem att ses.

Fick inte träffas

– Jag flyttade hem till Sverige hans sista år. Alldeles innan han dog ringde jag honom och frågade om han ville att jag skulle komma. Det ville han. Men hans sekreterare hindrade mig från att ta mig in till honom. Jag vet inte om han någonsin fick veta att jag försökte nå honom. Tanken på att han kan ha trott att jag övergav honom är fruktansvärd.

Vid begravningen kablades tv-bilder ut på hustrun som sörjde sida vid sida med älskarinnan. Chris Forsne följde ceremomin från Sverige.

– Eftersom dottern blivit offentlig tog de in den andra kvinnan, även om deras relation var över för länge sedan. Men de kunde ju inte "ta in en till". Att de där två kvinnorna som han inte älskade satt där var det värsta. Det var ett sådant hyckleri. Det var väldigt, väldigt tungt.

Hade du velat ha kunnat sörja öppet?

– Nej, inte med de där människorna. Men jag har nog fortfarande inte sörjt färdigt.

"En stor sorg"

Hade du önskat att han vore en "vanlig" man?

– Det är klart att det är en sorg att vi aldrig kunde leva tillsammans. Det är en både lycklig och olycklig kärlek. Men nej. Hade han varit en vanlig man hade han inte varit den han var.

Om de försvårande omständigheterna som gjorde deras relation till en omöjlig Romeo- och Julia-historia, säger hon:

– Det kanske var det som gjorde att det höll så länge.

Var han passionerad?

– Där slutar vi, skrattar hon, men tillägger:

– När man får så lite tid med varandra, så måste man ta tillvara på det man har.

François Mitterrand

Före detta franske presidenten François Mitterrand föddes 26 oktober 1916 och dog 8 januari 1996, 79 år gammal. Mitterrand beskrivs som Frankrikes näst mest betydande statsman efter andra världskriget, efter Charles de Gaulle.

Den utbildade advokaten krönte sin politiska karriär när han satt på presidentposten mellan 1981–95. Han var krigsfånge i Tyskland under andra världskriget.

Källa: NE

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert: