Glenn levde med den misstänkta mördaren i tio år

avMartin Ekelund

NYHETER

Polisens teori: Hon var ute efter sin pappa – mördade fel person

Foto: JONAS BILBERG
”JAG VAR LIVRÄDD FÖR HENNE” Glenn Forrestgate levde med och misshandlades av den mordmisstänkta kvinnan i tio år. ”Jag var livrädd för henne”, säger han.

Polisen misstänker att den 44-åriga kvinnan förväxlade Nils Bergman, 77, med mannen hon trodde var hennes pappa.

Nu kan det tio år gamla mordet få sin lösning.

– Man vet inte vad hon är kapabel till, säger Glenn Forrestgate som levde med och misshandlades av den mordmisstänkta kvinnan i tio år.

Foto: Foto: PRIVAT
Den 44-åriga kvinnan misstänks ha föreväxlat den mördade med sin egen pappa. Nu är kvinnan häktad.

Nils Bergman, 77, var på väg hem efter att ha spelat klarinett med pensionärsorkestern i Vendelsö kyrka när han överfölls och knivskars till döds på en gångväg i Skärholmen i november 2002. Polisen har arbetat efter flera teorier men aldrig lyckats lösa mordet.

Men efter en satsning från cold case-gruppen på Söderortspolisen anhölls en 44-årig kvinna i fredags i sin frånvaro. Hon greps i sin lägenhet i måndags och begärdes i dag häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet.

– Det är mer än en sak som talar för att det är hon, säger kriminalkommissarie Hans Strindlund.

Skar sambon med kniv

Den 44-åriga kvinnan har flera gånger varit tvångsomhändertagen av psykiatrin och har tidigare dömts för misshandel av sin dåvarande sambo Glenn Forrestgate.

I sin bok ”När mardrömmen blev sann” skildrar han hur hon under tio års tid bryter ner honom psykiskt. Dagligen blir han slagen, sparkad och skuren med kniv och spegelskärvor fram tills att de bröt kontakten 2002.

– Jag var livrädd för henne, säger han till Aftonbladet.

År 2000 bestämde sig 44-åringen för att ta reda på mer om sin bakgrund. Hon hämtade ut handlingar från stadsarkivets depå i Frihamnen i Stockholm. Sanningen som avslöjades i dokumenten blev svår för henne att hantera. Det visade sig att hennes mamma försörjde sig som prostituerad och att hon hade lämnats bort till barnhem som liten. I papperna fanns också ett namn på en man som pekades ut som hennes far.

Skulle sätta dit ”svinen”

Glenn beskriver hur hennes psykiska hälsa blev allt sämre efter fyndet.

– Det blev ännu en sak att hänga upp sig på, säger han.

44-åringen började polisanmäla de hon ansåg vara ansvariga för hennes svåra uppväxt. Men anmälningarna lades ner direkt.

– Efter varje avslag blev hon mer och mer besatt av att sätta dit de jävla svinen, skriver Glenn.

Hon började förfölja mannen som pekades ut som hennes pappa.

– Hon trodde att han var hennes pappa. Men han ville aldrig berätta så mycket om det där för mig, säger en av mannens släktingar till Aftonbladet.

Mördade fel person

Polisens teori är nu att 44-åringen har tagit fel person och knivmördat Nils Bergman när hon egentligen var ute efter mannen hon ansåg var hennes far, erfar Aftonbladet.

Den utpekade pappan är jämgammal med Nils Bergman och bor bara 600 meter från honom.

– Jag kan bekräfta att vi tror det handlar om en förväxling men jag säger inget om vad den innebar, säger Hans Strindlund.

Glenn Forrestgate har svårt att smälta att sambon som under tio år misshandlade honom nu är misstänkt för mord.

– Hon fick sådana extrema utbrott så man vet inte vad hon kan vara kapabel till, säger han.

Kan släppas fri nästa vecka

Södertörns tingsrätt beslutade under torsdagseftermiddagen att häkta kvinnan som skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden.

– Hon förnekar brott. Och polis och Åklagare har endast pekat på omständigheter som talar för att det skulle kunna vara hon, säger hennes försvarare Reine Nelson.

Han menar att det saknas teknisk bevisning som binder hans klient till brottet.

– Min uppfattning är att hade man haft något hållfast så hade vi hamnat på sannolika skäl. Men det är väl just avsaknaden av handfasta och konkreta saker som lett till att vi hamnade på skälig misstanke.

Åklagaren har nu en vecka på sig att presentera ny bevisning, annars släpps 44-åringen fri.