Därför dröjer din skatteåterbäring

avMikael Stengård

Vissa får pengarna i dag – andra får vänta längre

I dag börjar Skatteverket att betala ut skatteåterbäringen till 3,5 miljoner svenskar.

Men många kan få vänta till nästa vecka innan pengarna kommer in på kontot.

Här är anledningen.

I dag började Skatteverket att betala ut de 27 miljarder kronor som de svenskar som e-deklarerat, anmält bankkonto och fått sin deklaration godkänd ska dela på.

Rent tekniskt börjar processen med att Skatteverket avslutar varje skattekonto för dem som ska få pengar. Det skedde i fredags. Sen utför Skatteverket efterkontroller för att undersöka att de som ska ha pengarna lever och har kvar rätt bankkonton. Detta skedde i måndags och tisdags.

I dag började Skatteverket sedan att föra över filer till Bankgirot med information om vilka banker och kontoinnehavare som ska ha pengar. Eftersom det är så många filer förs de över både i dag och under morgondagen.

– På fredagen ska samtliga filer vara överförda och då avslutar Skatteverket sin process. Som det ser ut nu kommer vi hinna klart till dess, säger Susanna Svensson, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Tar några dagar

När informationen om vem som ska ha pengarna kommit fram är det Bankgirots uppgift att dra pengarna från Skatteverket och sätta in motsvarande summa på rätt bank.

I vanliga fall ska de ske utan fördröjning, och när pengarna har kommit till mottagande bank upphör Bankgirots uppdrag.

Efter det är det bankernas uppgift att se till att rätt kontoinnehavare får pengarna. Enligt betallagstiftningen som infördes i Sverige 2010 har bankerna skyldighet att föra över pengarna till kontoinnehavarens konto så fort pengarna kommit in till banken.

En del lyckliga personer kan därför redan i dag se att pengarna finns tillgängliga på kontot, medan det för andra kan dröja till nästa vecka innan pengarna kommer fram. Det beror alltså på att vissa ligger före andra i kön när filerna förs över från Skatteverket.

Får inga pengar

Men det finns de som e-deklarerat och som tyvärr inte kommer att kunna skåla in midsommar i sina skattepengar.

– Det beror på att de tagits ut för granskning och att denna ännu inte är klar, säger Susanna Svensson.

Om du är berättigad till skatteåterbäring och har e-deklarerat

men ändå inte har fått dina pengar i slutet av nästa vecka bör du kontakta Skatteverket.

Här kan du se när dina pengar ska komma

ARTIKELN HANDLAR OM