Mild dom för Rausing

Läs domen längst ned på sidan

London. Eva Rausings föräldrar var med i sovrummet när deras dotters förmultnade kropp hittades. Hans Kristian Rausing, 49, har erkänt sig skyldig för brott mot griftefriden. Han döms nu till fängelse i tio månaders fängelse. Han släpps dock av rätten och slipper avtjäna fängelsestraffet om han inte begår något brott under de närmaste två åren.

Torbjörn Ek och Peter van den Berg bevakar på plats.
Torbjörn Ek och Peter van den Berg bevakar på plats.

Han måste även vårdas på sjukhus för sitt missbruk under två år.

Domaren beskriver hur Hans Kristian Rausings brott påverkat en mängd personer, bland annat genom chocken av att upptäcka den döda kroppen. Då avslöjas också att Eva Rausings föräldrar var med i sovrummet när polisen hittade de förmultnande resterna av sin dotters kropp.

Innan Hans-Kristian Rausing fick sin dom ställde domaren en fråga till honom.

Domaren: Brottet du har begått kräver fängelse, men jag är beredd att släppa dig fri villkorligt med kravet att du går med på ett omfattande drogrehabiliteringsprogram. Är du villig att göra det?

– Ja det är jag, svarar Rausing.

Domen blir därför 10 månaders fängelse, men villkorligt frigiven med kravet att han inte ska begå några brott under två års tid.

Dessutom ska Rausing fortsätta att få vård av sin psykiatriker under två års tid. Under den tiden ska han bo kvar på sjukhuset Capio Nightingale där han vårdats de senaste veckorna.Kravet att han ska bo på sjukhuset kan komma att ändras.

– Men inte inom de första tre månaderna, säger domaren i rätten.

Kroppen låg i två månader

Eva Rausings kropp uppges ha legat död sedan den 7 maj – alltså i två månader innan den hittades av polisen.

Domaren meddelar att obduktionen visat att Eva Rausings dödsorsak är hjärtstillestånd i kombination med droger.- Det finns inga bevis för att någon begått något brottsligt inklusive du, säger domaren till Hans Rausing.

Erkände i rätten

När Hans Kristian Rausing framträdde i Isleworth Crown Court i västra London i dag meddelade hans försvarare att han bestämt sig att meddela hur han ställer sig till anklagelserna om brott mot griftefriden.

– Skyldig, sa Hans Kristian Rausing i rätten.

Han gav även samma svar på en ny åtalspunkt, om rattfylla, för att ha kört bil under påverkan av droger.

– Skyldig.

Inga misstankar om mord

Åklagaren bekräftar också att alla misstankar om mord har avskrivits.

– Det kommer inte bli några fler åtalaspunkter mot Rausing förutom rattfylla, säger åklagaren James O'Connel i rätten.

Hans Kristian Rausing är klädd i mörk kavaj och håret bakåtslickat. Han sitter längst bak i domstolen.

Kroppen kan ha legat sen 7 maj

Rätten får höra att Eva Rausings pacemaker indikerat att hon legat död sedan den 7 maj, alltså i drygt två månader innan den hittades den 9 juli. Obduktionen visade på höga halter av droger i kroppen, främst kokain.

Åklagaren läser upp ett uttalande som Hans Kristian Rausing gett polisen.

– Efter att jag tagits in på sjukhus den 10 juli har jag blivit bättre. Jag förstår att min älskade fru är död och jag är förkrossad. Jag förstår att polisen vill höra mig, men jag har inget att säga. Jag har inget att göra med hennes död. Jag har aldrig önskat henne något illa. Jag har inte försett henne med droger. Jag har blivit traumatiserad av hennes död, jag vet inte hur hon dött. Jag agerade inte rationellt efter hennes död, jag försökte fortsätta som att hon fortfarande levde, säger Rausing i uttalandet.

Han bekräftar också att han vidtagit åtgärder för att ta bort stanken i sovrummet där Eva Rausings kropp låg.

Psykiatriker: ”Inte konstigt”

Försvarsadvokaten Alexander Cameron läser upp ett läkarutlåtande från Rausings psykiatriker som menar att Rausings reaktion inte alls är förvånande.

– Trots, eller kanske på grund av de ekonomiska omständigheterna bakom hans uppväxt har han alltid haft en ovanligt stark känsla av utanförskap, underlägsenhet och en akut anpassningsstörning och haft tendensen att medicinera sig med droger. Han har alltid varit en blyg och socialt obekväm man, som förlitat sig på droger för att kunna leva ett normalt liv, säger doktor McPhillips i uttalandet.

– Enda sättet han kunde hantera hennes död var att inte säga något och låtsas som att hon levde, säger läkaren.

Ville inte vara ensam

I uttalandet återger läkaren också Rausings egna ord om varför han inte berättade att Eva dött:

– Jag vet att det låter själviskt, men jag ville inte att hon skulle lämna mig.

Enligt åklagaren kallade Rausing också sig själv för "coward", "fegis".

Klockan 16.10 svensk tid återvände Rausing till sjukhuset i sällskap med sin läkare.

Publisert: