Superplan deltar i sökandet

avJohn Granlund, Camilla Sundell, Ivar Nilsson

1 av 10 | Foto: Lasse Allard
Räddningsinsatsen vid Kebnekaise fjällstation.

Ett radarspaningsplan av typen Boeing E-3 AWACS från Storbritannien hjälper till med sökandet efter det försvunna Herculesplanet.

– Det är det mest avancerade söksystem som finns överhuvudtaget, säger Tobias Nicander vid Sjö- och flygräddningscentralen.

NATO-planet bidrar enligt räddningscentralen med flygkoordinering, men också med själva sökandet. Planet nådde sökområdet vid Kebnekaise i dag eftermiddag. Nu cirkulerar det över haveriområdet på hög höjd.

Avancerad radarutrustning

– Det är det mest avancerade söksystem som finns överhuvudtaget, säger Tobias Nicander vid Sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg.

Planet är utrustat med avancerad teknisk utrustning och bär på ryggen en stor roterande antenn för långdistansradar.

Hårt väder har rått under natten och förmiddagen och det har därför inte varit möjligt att söka med helikoptrar på låg höjd. I stället har bland annat jaktflygplan använts för att söka från hög höjd med hjälp av sina instrument.

Fler helikoptrar på väg

Samtidigt har fler helikoptrar mobiliserats och flyttats till basen i Nikkaluokta för att kunna sättas in i sökningsarbetet så fort vädret tillåter. Bland annat har två svenska och fyra norska militärhelikoptrar ställts till insatsledningens förfogande. Sedan tidigare deltar en norsk och en svensk militärhelikopter, samt en polishelikopter och en sjöräddningshelikopter.

Aftonbladet har talat med en av räddningsarbetarna som letar efter planet från marken. Svensken var på plats vid Kebnekaise för att delta i en övning då det norska Herculesplanet försvann. Alla deltagare delade då upp sig i skift för att kunna leta dygnet runt.

– Vi har varit med och sökt efter värmepunkterna som man hittat från luften. Men det är mycket människor i området och svårt att avgöra från luften om det är ett plan eller ett hus, berättar svensken.

"Måste hitta dem så fort som möjligt"

Han beskriver att stämningen är tryckt. Det är både svenskar och norrmän i marktrupperna, och norrmännen är dämpade.

– Vi vet att om det finns överlevande så måste vi hitta dem så fort som möjligt, säger svensken.

Samtidigt uppger han att de är redo att leta hur länge som helst:

– Vi är fullt utrustade och har drivmedel eftersom vi var mitt uppe i vår egen övning.

Svåraste delen med arbetet är sikten.

– Vi ser inte bra och har svårt att ta oss fram. Dessutom har vi ingen aning om var flyget ligger.