Lena kan inte handla utan sin dofthjälm

Vardagliga dofter kan få Lena att bli helt utslagen.
Vardagliga dofter kan få Lena att bli helt utslagen.

Doftkänsliga har svårt att få sjukersättning eftersom sjukdomen inte tas på allvar.

Nu ber Astma- och allergiförbundet Socialstyrelsen om hjälp för att kodklassa den.

– Det skulle definitivt underlätta, säger Lena Nilsson, 52.

Drygt sex procent av svenskarna lider av sensorisk hyperreaktivitet (SHR) – eller doftöverkänslighet.

Lena Nilsson, 52, från Österbybruk, är en av dem.

Får många symptom

Parfymer, deodoranter, cigarettrök, sköljmedel, hårschampo och handkrämer kan göra henne sängliggande i flera dagar. Det börjar ofta med att hon blir hes och slemmig i halsen. Hon tappar koncentrationen och kan få hjärtklappning.

– Sedan blir jag väldigt trött. Inte bara morgontrött, utan får jag en kraftig reaktion kan jag sova i en vecka förutom att jag går upp på toaletten, säger hon.

För ett par år sedan blev hon så sjuk att hon var tvungen att vara sjukskriven i drygt tre månader. Men försäkringskassan nekade henne ersättning – ett vanligt problem bland de som drabbats av sjukdomen.

Efter begäran om omprövning och ett nytt avslag drev Lena Nilsson ärendet till förvaltningsrätten. Där fick hon rätt till ersättning.

"Jag är jätteglad"

– Jag fick rätt till slut men det tog i princip ett år från det att jag blev sjuk till jag fick min ersättning, säger hon.

Astma- och allergiförbundet vill nu att det ska bli lättare för människor att förklara för bland annat Försäkringskassan att doftöverkänslighet faktiskt är en sjukdom – och ber Socialstyrelsen om hjälp, rapporterar Ekot.

Organisationen har bett myndigheten att ge sjukdomen en så kallad ICD-10-kod, en klassifikation.

– Jag är jätteglad och förhoppningsvis tar det inte allt för lång tid. Det skulle definitivt underlätta. Hade den här koden funnits så hade jag nog fått min ersättning av Försäkringskassan direkt, säger Lena Nilsson.

Hon har också pratat med andra som lider av SHR.

– Alla tycker att det är jättebra och vi är glada, säger Lena Nilsson.

Publisert: