Akut trafikläge efter stormen

Polisen: ”Dagmar har kommit”

När dubbelstormen Cato och Dagmar svepte in över Sverige i natt blev närmare 170 000 hushåll utan ström och hundratals träd blåste ner över vägarna i stora delar av landet.

– Naturkatastrof, säger Kenneth Johannesson vid Örebropolisen till Aftonbladet.

Nu uppmanar Trafikverket bilister från Örebro i söder till Jämtland/Västernorrland i norr att inte ge sig ut på vägarna. Klart är att skadorna är omfattande och att uppröjningsarbetet försvåras av fortsatt hårda vindar.

Stormen Dagmar har drabbat Sverige.

Ovädret som skulle svepa in över Mellannorrland överrumplade i stället stora delar av landet på juldagskvällen.

På morgonen annandag jul gick Trafikverket ut och uppmanade vägtrafikanter från Örebro i söder till Jämtland/Västernorrland i norr att stanna hemma, och annars ta det extremt försiktigt på vägarna.

En ny prognos om trafikläget och när tågen kan börja rulla igen kommer vid lunchtid, enligt Trafikverkets hemsida.

Träd på vägarna

Polisen i bland annat Stockholm, Örebro, Södermanland och Västmanland varnade för kaos i stormens spår.

– Naturkatastrof. Det är kaotiskt, minst tre villor har fått träd genom taket och vi har hundratals träd över vägarna, sa Kenneth Johannesson, vakthavandebefäl vid polisen i Örebro, till Aftonbladet.

I Örebrotrakten satt många bilister fast på vägarna mellan upprivna träd, byggställningar och elledningar som rasat.

– Det här är en av de värre stormarna vi har haft på senare tid, säger Kenneth Johannesson.

41 sekundmeter

Leif Nilsson, länsvakthavande polisbefäl i Västernorrland, beskriver situationen i trafiken i länet med ett enda ord: kaos.

– Det ligger träd över massor av vägar i hela Medelpad, säger han.

Ett exempel är norra Alnön utanför Sundsvall.

– Där ligger träd över varenda väg, det går inte att ta sig fram, sade Nilsson.

Extra bister var Dagmar högt uppe i pylonerna på Högakustenbron över Ångermanälven mellan Härnösands och Kramfors kommuner.

Där uppmättes vindhastigheten på morgonen till hela 41 sekundmeter, långt över gränsen för orkan.

Stopp på E14 och E45

Även i Gävleborg rapporterade polisen om svårigheter med träd som blåst omkull över vägar, men på grund av den hårda arbetsbelastningen kunde man inte omedelbart besvara mediernas frågor.

Therese Werner på Jämtlandspolisens ledningscentral berättade att det ”ligger träd överallt” som hindrar trafiken på vägar runtom i länet.

– Men E 14 och E 45 är värst drabbade. Där är det helt stopp på vissa ställen, sade hon.

Polisen har inga rapporter om att någon människa skadades när Dagmar drog fram genom fjällvärlden och övriga Jämtland.

170 000 utan ström

Nästan 170 000 hushåll var utan ström hos de tre eljättarna Eon, Fortum och Vattenfall strax före klockan sex på morgonen

Hela Katrineholm drabbades av strömavbrott och stadens krogar fick stänga när stormen slog till mitt i juldagsfestandet. Hundratals gäster tvingades lämna lokalerna och polisen i Södermanland befarade att det skulle bli stökigt.

– Det blåser i allra högsta grad, vi har träd på vägarna lite till höger och vänster, säger Roland Lindkvist, vakthavande befäl vid Södermanlandspolisen.

– Det som skapade mest oro var dock krogstängningen och det har blivit lite rörigt, men är under kontroll.

Byggkran snurrar

Polisen och räddningstjänsten i Stockholm hade vid 03-tiden fullt upp.

Träd över vägarna och vägskyltar ställde till stor oreda och vindstyrkor på uppåt 27 meter i sekunden uppmättes i natt.

– Dagmar har kommit kan man lugnt säga. Vid Hornsbergs strand har en byggkran på något sätt gått sönder och står och snurrar runt, runt i vindarna, säger Per Wetterlind på Stockholmspolisen.

Enligt Wetterlind riskerade byggkranen att blåsa omkull.

– Patrullen på väg dit berättar att bildörren höll på att slitas av gångjärnen, det blåser rejält.

Tre till sjukhus

Flera trafikolyckor rapporterades i det stormiga vädret. På riksväg 32 utanför Motala orsakade ett nerblåst träd över vägen en olycka i går kväll.

– En bil har stannat för detta, och då kommer det en annan bil och kör in i den, säger Thomas Ericson, inre befäl vid Motalapolisen.

Tre personer fick föras till sjukhus, men det var tidigt i morse oklart hur allvarligt skadade de är.

– Det är en mycket stötig vind, det kan uppfattas som att luften knuffas och det är därför träden faller, säger Johan Lundgren, meteorolog vid SMHI.

Orkanvindar i Jämtlandsfjällen

Vid 01.30 hade SMHI redan uppmät orkanvindar i Jämtlandsfjällen.

– Sylarna har haft orkanbyar hela kvällen. Under natten väntas stormbyar på 25-30 meter per sekund i fjällen och inlandet och kusten väntas det ligga kring 25 meter per sekund, säger Johan Lundgren.

Polisen i Västernorrland varnade i går allmänheten för att ge sig ut i onödan och räddningstjänsten stod beredda med bandvagnar för att kunna åka ut till gamla och sjuka.

– Man bör inte vara utomhus över huvud taget. De kraftiga vindarna kan få hustak och träd att ramla ner. Det kan bli förödande om man blir sittande i bilen och inte kan ta sig därifrån, säger Leif Nordin inre befäl på Jämtlands Räddningstjänstförbund.

Klockan 20 stoppades all tågtrafik till och från Norrland. Trafikverket bedömde situationen som akut och fruktade att tågen skulle kunna bli stående mitt ute i skogen till följd av nedrasade kontaktledningar.

”Helt extremt”

Tidigare under juldagskvällen slog Dagmar till med orkanstyrka mot Norge. Extremvindarna var de värsta på 30 år och orsakade stor förödelse.

– Allt blåser bort. Det är helt extremt här, säger Jan Erik Kjelle på polisen i Romsdal till VG.

Stora störningar rapporterades från Norge där båtar sjönk, träd stoppade tågtrafiken och översvämningar följde i Dagmars spår när hon svepte in över kusten med 150 kilometer i timmen.

– Vi har händerna fulla. Vi får in larm om materiella skador hela tiden. Träd faller över bilar och blockerar vägar, det är mer eller mindre kaos, säger Odd Arve Solvag på polisen i Sogn och Fjordane.

Polisen har inga rapporter om att någon människa skadades när Dagmar drog fram genom fjällvärlden och övriga Jämtland.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN