Gingrich: Palestinier finns inte

Av: 

TT

Palestinier är ett påhittat folk, anser Newt Gingrich som vill bli Republikanernas utmanare mot Barack Obama i presidentvalet nästa år.

FRONT RUNNER Newt Gingrich har gått från uträknad till favorittippad i kampen om vem som ska få utmana Barack Obama i presidentvalet.
FRONT RUNNER Newt Gingrich har gått från uträknad till favorittippad i kampen om vem som ska få utmana Barack Obama i presidentvalet.

– Det är i själva verket ett arabiskt folk, historiskt en del av det arabiska samhället, sade Gingrich i en intervju för tv-kanalen Jewish Channel på fredagen.

– Kom ihåg att det inte funnits något Palestina som stat. Det var en del av Ottomanska riket.

Gingrich sade att han anser att det judiska folket har rätt till en stat. Han verkar däremot inte tro på en tvåstatslösning på konflikten i Mellanöstern, till skillnad från den officiella hållningen i Washington. Och om palestiniernas möjligheter sade han:

– De hade chans att ge sig av till många ställen.

Kritiserar Obama

Huruvida detta gäller också de palestinier som bor i Israel eller enbart dem som lever på andra håll framgår inte.

Den långvariga konflikten mellan israeler och palestinier beskriver han så här:

– Vi har godtagit det här kriget mot Israel sedan 1940-talet. Det tycker jag är tragiskt.

Gingrich kritiserade Obamas och hans regerings utrikespolitik i allmänhet och deras sätt att arbeta för fred i Mellanöstern i synnerhet. Han menade att USA:s utrikespolitik blivit allt sämre under Obamas fyra år:

De "ljuger för sig själva" och är "utan verklighetskontakt".

Det går inte att var opartisk förhandlare i en konflikt mellan laglydiga demokrater och terrorister som skjuter med raketer varje dag, sade han.

– Det är inte att vara opartisk, det är att stödja terrorister.

Publisert: