Ljusskygga bolag styr Carema

STOCKHOLM/LONDON. En hemlig välgörenhetsstiftelse äger det skandalomsusade vårdföretaget Carema.

Men männen kopplade till stiftelsen sysslar knappast med välgörenhet – de tjänar miljontals kronor på sina investeringar.

Helt utan svensk bolagsskatt.

Ett av Sveriges mest hemlighetsfulla bolag heter Triton.

Det är det riskkapitalbolag som äger 50 procent av företaget Ambea, som i sin tur äger den hårt kritiserade vårdkoncernen Carema.

Triton brukar kallas ”Sveriges hemligaste riskkapitalbolag” och har sitt svenska högkvarter bakom en anonym men ståtlig port vid Kungsträdgården i Stockholm. Riskkapitalbolaget, ett av Sveriges största, äger bland annat installationsföretaget Bravida.

Hemlighetsmakeri

Företaget har ytterst få uppgifter på sin hemsida och organisationen är omgärdad av stort hemlighetsmakeri.

Bolaget ägs i sin tur av en än mer anonym stiftelse – TAN Charitable Trust. Det visar en färsk aktieägarförteckning från slutet av september.

Namnet till trots är det knappast välgörenhet som stiftelsen ägnar sig åt.

– Stiftelser används i de här sammanhangen ofta för att dölja inkomster och tillgångar säger Göran Haglund, expert på riskkapitalbolag på Skatteverket.

På Jersey finns ett 70-tal olika bolag och fonder kopplade till Triton.

Har kritiserats

Företrädare för TAN Charitable Trust är, enligt uppgifter ur årsredovisningarna, Mourrant & Co Trustees, ett konsultbolag med bas på Jersey och specialiserade på lågskatteområdena Jersey, Caymanöarna och Guernsey.

Triton har nyligen fått kritik för sitt skatteupplägg. En lucka i skattelagstiftningen gör att företaget, enligt en granskning i Dagens Industri, helt undviker svensk bolagsskatt.

– Nya skatteregler som ska stoppa pengaflykt från riskkapitalbolag till skatteparadis brådskar, sade Anders Borg nyligen till TT.

Triton pressas nu av sina investerare – bland dem Skandia och Länsförsäkringar – att ta tag i situationen på Carema. Om inte hotar de med att dra in framtida investeringar.

Ikea har investerat

Även Ingvar Kamprad har satsat pengar via investeringsbolaget Inter Ikea.

Trots flera påstötningar är det ingen på det medieskygga företaget som velat uttala sig.

Aftonbladet sökte i går företrädare för Triton och deras representanter i Carema både i Stockholm och i London, där flera av dem har sina hem.

– Han är på affärsresa och väntas inte tillbaka förrän på torsdag, meddelar en kvinnoröst över porttelefonen på en av adresserna i den exklusiva stadsdelen Chelsea.

Publisert: