Nyheter

Madeleine: Jag stannar i USA

Av: 

Nina Svanberg

NYHETER

Prinsessan Madeleine reagerar på skriverierna om att hon inte jobbar:

– Jag blir ledsen.

Men hon kommer inte att flytta hem till Sverige utan stannar i New York.

I en intervju på hovets hemsida berättar prinsessan Madeleine om skriverierna att hon arbetar för lite:

–  Jag blir ledsen när det beskrivs som om jag lever lyxliv och inte gör annat än shoppar och hänger på restauranger. Dels har jag mitt arbete på Childhood, dels ställer jag upp för Sverige när jag blir ombedd. Exempelvis kommer jag att delta på Svensk-Amerikanska Handelskammarens Women´s Executive Conference i New York och en minnesceremoni för Raoul Wallenberg i Washington DC. USA är ett viktigt land för svenska intressen, både ekonomiskt och kulturellt. Jag ställer mer än gärna upp för att stödja och främja detta.

"Betalas med privata medel"

Prinsessan Madeleine har även varit ifrågasatt för att hon levt lyxliv på skattepengar.
– Det känns bra att den korrekta informationen publicerades på Hovets hemsida, nämligen att då jag representerar Sverige betalas resor och andra omkostnader av anslaget. I övrigt betalar jag min vistelse med privata medel. Och jag tar naturligtvis inte ut någon lön från Childhood. Det känns som en stor förmån att inte behöva det, utan att kunna arbeta ideellt för utsatta barn och kunna hjälpa till att omsätta min mammas vision i verkligheten.

"Ett litet underverk"

Prinsessan Madeleine berättar också att hon under sina två veckor i Sverige försökt vara så mycket som möjligt med sin nya systerdotter, prinsessan Estelle.

– Hon är verkligen ett litet underverk — som alla små bebisar är. Det är otroligt roligt att ha blivit moster, jag är så stolt och glad å Victorias och Daniels vägnar. Jag vet inte hur många gånger jag varit på Haga under de här dagarna. Det har verkligen varit svårt att slita sig därifrån.

I intervjun berättar hon att hon kommer tillbaka i maj, lagom till dopet av prinsessan Estelle.

När hon får frågan om hur Sverigevistelsen har varit passar hon på att understryka att hon även arbetat under Sverigebesöket:

– Det har varit fantastiskt, jag kom hem i första hand för att träffa min systers och Daniels dotter, lilla Estelle, mitt allra första syskonbarn. Men jag passade också på att göra en del officiella uppdrag på hemmaplan, bland annat så fick jag möjlighet att delta i årets andra representationsmiddag på Slottet tillsammans med mamma, pappa och Daniel.

"För Sverige - i USA"

På frågan hur länge hon kommer att stanna i USA blir svaret:

– Under det närmaste året kommer jag att fortsätta bo och arbeta i New York. Att jag nu bor i USA istället för i Sverige betyder inte att min roll som Prinsessa av Sverige förändras, utan jag kommer fortsätta att arbeta för Sverige i USA.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert: