Nyheter

Försvaret: Mangs har valts som syndabock

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

Malmö. Polisen har hittat på bilden av en seriemördare – och valt Peter Mangs som syndabock.
Det hävdar den misstänkte seriemördarens försvarsadvokater i dag.
– Ingenting pekar på Peter Mangs, säger Jesper Montan när han går igenom mordanklagelserna.

I dag är det försvarsadvokaternas tur att slutplädera i Malmö tingsrätt. Efter att ha inlett med att hävda att Peter Mangs, 40, blivit syndabock för Malmös oro efter år av skjutningar gick Douglas Norking och Jesper Montan vidare med att kritisera den tekniska bevisningen.

– Inga spår som säkrades vid brottsplatsen pekar på att Mangs skulle vara gärningsman, säger Jesper Montan om mordet på Kooros Effatian, 66, som misstänks ha varit Mangs första.

Montan menar att Effatian var kritisk mot regimen i Iran, och att det kan varit iranska regeringen som ville röja Kooros ur vägen.

– Ingenting pekar på Peter Mangs, han har ingen relation till Kooros Effatian över huvud taget.

Om mordet på Trez West Persson, 20, säger Douglas Norking med hård ton att Mangs inte har något med det att göra.
– Det finns inget dna, ingenting som knyter honom ens.

Kritiserade utredningen

Tidigare under dagen kritiserade Douglas Norking polisens utredning av Peter Mangs och menade att man riktat in sig tidigt på en ensam gärningsman.
– Det har varit många skjutningar i Malmö de senaste åren. Ett flertal kunde enligt polisen knytas till ett och samma vapen. Det fick till följd en bild av att en serieskytt härjade i Malmö. Allmänhetens krav ökade på att åklagare och polis skulle gripa gärningsmannen. Förmodligen inträffade därför en stor lättnad för hela poliskåren när man kunde meddela den 6 november 2010 att en misstänkt för serieskjutningarna hade gripits, inledde försvarsadvokaten Douglas Norking.

Mangs blivit synonymt med serieskytt

Han menar att namnet Peter Mangs blivit synonymt med ordet serieskytt. Och att polisen kan ha förblindats av detta.
– Den utredning som åklagaren har presenterat är mycket omfattande. Men en stor del av materialet handlar om Mangs sociala situation, hans psykiska mående över tid, samt hans olika intressen. Övriga utredningen tycker försvaret har allvarliga brister. Frågan måste ställas om utredningskravet är till fullo uppfyllt, säger Norking.

Att polisen riktat in sig på att hitta en gärningsman för flera brott kan ha förblindat hela kåren, anser försvaret.

– Målet var inriktat på Mangs redan innan hans vapen provskjutits, säger Douglas Norking.

Kritiserar bevisningen

Den tekniska utredningen som gjorts av Mangs vapen får också stark kritik. Försvaret anser att forensikern, Stefan Pettersson, som undersökt Mangs vapen vid Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, gjort bedömningar påverkade av medias rapportering.

– Undersökningen kan ifrågasättas. Den bygger på den enskilda forensikerns subjektiva bedömning. Och det saknas all möjlighet av kontroll av de forensiska analyser som är gjorda av SKL, säger Douglas Norking.

Lyssnar noga

Vid samma bord som advokaterna sitter Peter Mangs själv, även om han just i dag har flyttat en bit från sina försvarare.
Han är klädd i vit skjorta och grå byxor. Men till skillnad från tidigare dagar håller han däremot inte för öronen lika ihärdigt. Då och då slutar han läsa ur sin bok, tittar upp och tycks lyssna på försvarstalet.
När försvarsadvokaterna går igenom den tekniska utredningen och åtalspunkterna stänger 40-åringen sin bok helt, lutar sig tillbaka och lyssnar noga.

Mangs är åtalad för bland annat tre mord och tolv mordförsök och nekar till samtliga. Åklagarnas starkaste bevis handlar om att han erkänt för sin psykolog och sina vänner, och att hans vapen kan kopplas till brotten. De har krävt ett straff på livstidsnivå, men vill att han genomgår en rättspsykiatrisk utredning först.

Aftonbladet är på plats i Malmö tingsrätt under dagens slutpläderingar. Texten uppdateras löpande.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – förhandsboka nu!

Cervera

Publisert: