Morden på Utøya

Så här bor Breivik

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Se de första bilderna från hans cell

För första gången visar nu Ila fängelse bilder från det som varit Anders Behring Breiviks hem det senaste året.

Innanför de vita stenväggarna bevakas massmördaren dygnet runt och har tillgång till både dator och egna träningsmaskiner.

Anders Behring Breivik, 33, har suttit på Ila fängelse sedan den 25 juli.

Han placerades där, på fängelset en dryg mil utanför Oslo, tre dagar efter att han greps på Utøya misstänkt för ett av de värsta terrordåden i Norges historia.

På grund av att det finns en hög säkerhetsrisk kring honom har han sedan han placerades i fängelset hållits avskild från de övriga fångarna.

Bilder från cellerna

Massmördaren och terroristen disponerar tre celler på avdelning G på Ila-fängelset.

En cell att sova i.

En att träna i.

En att skriva i.

Alla cellerna är runt 8 kvadratmeter stora med tjocka väggar i vit sten. I cellerna är alla möbler fastskruvade i väggar och golv och spartanskt inredda.

Nu visar Ila fängelse för första gången bilder från det som varit Breiviks hem i mer än ett år. Man vill dock inte visa bilder från rummet där han sover.

– Det är av hänsyn till hans privatliv, säger Knut Bjarkeid, direktör på Ila fängelse.

Wikipedia

På bilderna från Breiviks arbetsrum ser man ett enkelt skrivbord med en PC fastmonterad i ett bord. Datorn får han använda tre timmar om dagen.

Den är inte kopplad till Internet men har en frånkopplad version av Wikipedia som Breivik kan använda sig av.

Här inne lyssnar Breivik på ­musik, spelar dataspel, ­skriver brev och dagbok och förbereder sig ­inför möten med ­sina försvarare. Han har även börjat skriva på tre olika böcker.  En om terrorattackerna, en om sin ideologi och en om framtiden. Den nya självbiografin handlar om förberedelserna inför 22 juli i fjol.

Breivik själv har uppgett att det är här han tillbringar mest tid, 8-10 timmar per dag, med att skriva på sina böcker och att brevväxla med sympatisörer.

30-tal vakter

I träningsrummet finns ett löpband, en träningsmatta och en styrketräningsmaskin.

På väggen hänger Breiviks egna träningsschema där han skrivit upp hur mycket han ska träna varje dag.

Bland annat står det:

• Två rundor tre gånger i veckan.

• Superman på knä.

• Glidande utfall.

I samtliga celler finns kameror och ett 30-tal fängelsevakter arbetar kring Breivik, uppger VG. Varje gång de ska närma sig Breivik genomgår de en grundlig säkerhetskontroll. Ingen av dem får möta honom på egen hand. Vakterna ska undvika samtal med Breivik och om de pratar med fången ska ­samtalen registreras och analyseras.

På fredag faller domen mot Anders Behring Breivik.

Oavsett vad han döms till – fängelse eller tvångsvård – så kommer han att hamna på Ila fängelse. Man har nyligen lagt stora summor pengar på att bygga en psykiatrisk avdelning på fängelset där Breiviks då ska vårdas.

– Vi är förberedda på att ta emot Anders Behring Breivik både om han blir dömd till fängelse eller tvångsvård, säger Knut Bjarkeid, direktör på Ila fängelse.

Så blir Breiviks liv om han döms till tvångsvård:

Prislappen

Att ha Breivik som intagen på Ila-fängelset kostar 4,6 miljoner kronor per år, skriver VG.

Men döms han i stället till rättspsykiatrisk vård blir kostnaden en helt annan. Enligt norsk lag är det olagligt att låsa in en patient som vårdas på sjukhus under natten, så Breivik måste då ha mellan tre och fyra vakter som finns på hans avdelning dygnet runt.

Norsk lag kräver även att de som vårdas på rättspsyk ska ha tillgång till sovrum, badrum, toalett, uteplats, träningsrum och kontor, samt att personalen har ett vilorum och ett uppehållsrum.

För att detta ska vara möjligt måste Ila göra stora ombyggnationer och skapa ett helt enmanssjukhus.

Enligt norska VG kommer slutsumman att hamna på 20 miljoner norska kronor – för varje år som Breivik tillbringar på Ila.

Internet

Breivik kommer att kunna använda elektroniska kommunikationsmedel, men de ska förhandsgodkännas och övervakas. Om han inte sköter sig kan sjukvården dra tillbaka sitt godkännande.

Besök

Så länge Breivik befinner sig under en förhöjd säkerhetsregim kommer säkerhetspersonal alltid finnas i närheten under besöken. Om Breivik önskar ett mer privat möte kan sjukvården arrangera en glasvägg som skiljer Breivik från gästen.

Brev och telefon

Alla brev ska öppnad och kontrolleras och av säkerhetsskäl kan Breivik nekas att ta del av vissa brev. Breivik får tala i telefon men samtalen måste godkännas på förhand. Samtalen övervakas och kan avbrytas.

Medicinering

Överläkaren som är ansvarig för Breiviks behandling beslutar först om han behöver medicineras. Nekar Breivik kan läkaren ­besluta om tvångsmedicinering – som ­Breivik kan överklaga till landshövdingen. Enligt läkare som VG varit i kontakt med skulle Breivik troligen slippa medicinering genom ett sådant tillvägagångssätt.

Övrig behandling

Förutom medicinering kan behandlingen handla om stödjande samtal, träning i sociala färdigheter, fysisk aktivitet, arbetsterapi med konst och hantverk, film, tv, spel och social samvaro med personalen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Morden på Utøya

Anders Behring Breivik