"Syriska soldater avrättade tjugo"

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AP
Förödelse efter stridigheter i Damaskus.

Minst tjugo obeväpnade människor har avrättats av soldater i Damaskus, uppger oppositionskällor.

Soldaterna ska ha misstänkt att de bistått rebeller.

Uppgiften är inte bekräftad av oberoende källor.

De döda kropparna efter 20 män i åldrarna 20–30 år har samlats in i bostadsområdena al-Ikhlas, al-Zayat, al-Farouk, Hawakir al-Sabbarah and al-Basatin enligt rebeller.

Striderna fortsatte med oförändrad kraft runt om i Syrien under söndagen, särskilt i de största städerna Damaskus och Aleppo.

USA håller den ansvarig som använder sig av eller sprider Syriens kemiska vapen, säger Vita husets talesman James Carney. Underrättelsekällor i regionen har hävdat att sådana vapen körs från sina förråd, skriver AFP.

– USA konsulterar Syriens grannar och våra vänner i det internationella samfundet. Vi understryker att vi oroar oss för dessa vapens säkerhet och att den syriska regeringen är förpliktad att hålla dem säkrade.

”Vill inte spekulera”

Fruktan växer i västvärlden efter uppgifter om att den allt mer trängde Bashar al-Assad är beredd att sätta in kemiska vapnen för att rädda sitt vacklande styre. Israel har uttryckt farhågor för att vapnen kan hamna i Libanon och i ärkefienden Hizbollahs händer.

Carney sade att han inte vill säga på vilket sätt ansvariga kan stå tills svars om kemiska vapen sätts in.

– Jag vill inte spekulera i vilka särskilda åtgärder som skulle vidtas.

Syrien avhoppade Irakambassadör Nawaf Fares sade i måndags att han är övertygad om att Assad skulle använda sitt lager av kemiska vapen om han blir trängd. Israel har sagt sig berett att stoppa och beslagta kemiska vapen som är på väg till Libanon.

”Moralen håller på att rasa ihop”

USA försöker i tysthet bryta leveranser av vapen och olja från Iran till Syrien för att påskynda president Assads fall, skriver Wall Street Journal och citerar anonyma amerikanska regeringskällor. Regeringen i Washington bearbetar därför Bagdaregeringen för att förmå den att stänga sitt luftrum för transporter mellan Iran och Syrien, transporter som enligt underrättelseuppgifter har vapen till de syriska regeringsstyrkorna.

Den syriska oppositionen har uppnått en viktig strategisk och symbolisk framgång genom att inta en skola för krigsmaktens infanteri i staden Musalmiyeh, 16 kilometer öster om Aleppo, uppger hög officer som hoppat av i Turkiet och rebellkällor.

– Jag kan inte berätta om detaljer men kan säga att den syriska arméns moral håller på att rasa ihop, sade brigadgeneralen Mustafa al-Sheikh som har en hög ställning i Fria syriska armén.

Han uppger att skolan skydda den norra infarten till Aleppo och att där finns ammunitionslager i den.

TT

Publicerad: