New Yorks nya ansikte utåt

NYHETER

Parken The High Line har tagit över som stadens hetaste turistmål

1 av 6 | Foto: Parkliv Få städer har så många kända landmärken som New York. Och nu håller höghöjdsparken The High Line på att nå samma ikoniska status som Frihetsgudinnan och Central Park.

NEW YORK. Frihetsgudinnan, Empire State Building, Times Square och Central Park har länge varit New Yorks främsta symboler och kännetecken i omvärldens ögon.

Men nu håller ytterligare en turistattraktion på att få samma ikoniska status.

The High Line – ett upphöjt gammalt järnvägsspår som gjorts om till bedårande park, slingrar sig genom filmiska kvarter på sydvästra Manhattan och ibland inkluderar gratis sexshow …

Att lyckas etablera en ny, omistlig turistattraktion i en stad som redan är fullkomligt nerlusad av måsten för varje besökare är ingen liten bedrift.

Men det är precis vad som hänt med The High Line på södra Manhattan.

Redan när den första fasen öppnade för snart tre och ett halvt år sedan fattade såväl besökare som new yorkers själva snabbt tycke för den egenartade hybriden av park och promenadstråk – och sedan en andra fas ifjol adderades har The High Line exploderat i popularitet.

– Ja, ibland är det ju så mycket folk här uppe att man får tränga sig fram, som Devine Delvaggio säger när vi hittar henne i en solstol intill några av de vildvuxna planteringar som hör till anläggningens främsta kännetecken.

Hon berättar att hon är uppvuxen alldeles intill Central Park, men likafullt söker sig till The High Line när hon vill koppla av.

– Det är märkligt, men det är en annan stämning här. Lugnare, även när det är så mycket folk. Något gör att alla som kommer hit försätts i en stillsammare stämning, säger hon och tar in utsikten över arkitektlegenden Frank Gehrys IAC Building i höjd med artonde gatan.

Fraktade gods tidigare

Parken, upphöjd cirka fem meter ovan gatuplanet, sträcker sig från Ganse­voort Street i Meat Packing District till 34:e ­gatan mellan tionde och elfte avenyerna och var ursprungligen en räls använd för att frakta gods och varor mellan de lokala industrianläggningarna, för­trädesvis de otaliga slakterier som givit just Meat Packing District dess namn.

Under slutet av 1960-talet slutade den användas nästan helt och fick de kommande decennierna stå och förfalla så svårt att myndigheterna ett tag planer­ade att riva hela konstruktionen.

Men en liten grupp Meat Packing ­District-bor gick samman i föreningen Friends of The High Line, stoppade de planerna och såg alltså 2009 till att ge området en egen trädgård – fast med slående vyer både över fascinerande gamla industrilokaler, södra Manhattans febriga gatuliv och Midtowns hisnande skyline.

– Det är fantastiskt. Det känns som att man befinner sig mitt i den här världsstaden samtidigt som man är innesluten i den mest fridfulla miljö, ­säger Arianna Viculis, som avnjuter en liten picknick i solnedgången över Hudsonfloden med sin mamma Becky.

Nitisk parkpolis

Det är ett sätt att ”göra” The High Line. Ett annat är att besöka någon av de barer och enklare matställen som huserar längs den 1,6 kilometer långa promenaden. After work-drinkar är särskilt populära, i synnerhet varma sommarkvällar när nyss nämnda utsikt är som allra mest bedårande, men det gäller att hålla sig inom de tydliga inhägnaderna. Parkpolisen är notoriskt nitisk och griper omedelbart den som vandrar i väg med sitt vinglas och, exempelvis, sätter sig i en av de inbjudande solstolarna.

Man bör komma ihåg att behålla even­tuella cigaretter i fickorna. Sedan ett år tillbaka är rökning strängeligen förbjudet i alla New Yorks parker – inklusive The High Line.

Sex i hotellfönstren

Däremot finns inga förbud mot de sex­shower High Line-besökare med tur – eller otur, beroende på hur man ser det – kan få en glimt av på kvällstid.

Den södra delen av promenadstråket slingrar sig nämligen förbi über-hippa innehotellet The Standard. Där sägs det att gäster med exhibitionistiska drag som får rum med fönster mot parken nedanför – och mot takterrasser i närheten – upplyses om att de kan ”göra det” inför publik.

Aftonbladets utsände har aldrig sett några prov på dekadansen i de väl upplysta fönstren, men vittnesmålen i ärendet är många och livfulla.

Och säga vad man vill, men något dylikt kan Empire State Building, Frihetsgudinnan eller Central Park inte locka med …