Homosexuella torteras av ryska nazister

Ryska nazister lockar till sig homosexuella tonåringar via en populär dejtingsida.

Sedan misshandlas och torteras offren.

Nu slår en organisation för homosexuellas rättigheter i Östeuropa larm – och menar att 500 högerextrema grupper organiserar sig i jakten.

Den ryske nynazisten Maxim Martsinkevich har dragit i gång en brutal kampanj mot homosexuella i landet.

Enligt Spectrum Human Alliance, en intresseorganisation för homosexuellas rättigheter i Östeuropa, uppmanar Martsinkevich anhängare att lägga ut falska dejtingannonser – för att locka till sig homosexuella tonåringar.

Tonåringarna, som tror att de ska träffa andra homosexuella, misshandlas och torteras. Allt filmas och läggs ut på nätet för att sedan spridas vidare, rapporterar organisationen.

Organiserar högerextrema i hela landet

500 grupper har skapats på det populära sociala forumet VK.com – syftet är att organisera högerextrema runt om i hela Ryssland.

Enligt tidningen The Daily Grid skickas tortyrfilmerna sedan ut till offrens skolor, föräldrar och vänner. Många av offren har drivits till självmord och den ryska polisen ska inte ha agerat för att sätta stopp för händelserna enligt organisationen, rapporterar SVT.

Tidigare ledare för väpnad gren

Maxim Martsinkevich har tidigare varit ledare för den väpnade grenen inom den nynazistiska organisationen Format18, enligt SVT.

Homosexuella i Ryssland har under senaste tiden stött på hårt motstånd. I slutet av juni undertecknade president Vladimir Putin en anti-gay lag som förbjuder utländska besökare att öppet visa sin homosexualitet.

Lagen har tidigare enbart gällt ryska medborgare och innebär även att det är förbjudet att vifta med regnbågsflaggen och öppet stödja homosexuellas ställning i samhället.

Den som bryter mot lagen riskerar fjorton dagars fängelse och utvisning ur landet.

Publisert: