Farbrodern: Uppgifter om sms stämmer inte

Var på smekmånad Paret reste till Sydafrika och hann vara där i fyra dagar innan bilkaparna slog till. Anni Dewani sköts ihjäl med tre skott i nacken.
Var på smekmånad Paret reste till Sydafrika och hann vara där i fyra dagar innan bilkaparna slog till. Anni Dewani sköts ihjäl med tre skott i nacken.

I går rapporterade Aftonbladet om att ett sms från mördade Anni Dewani kan komma att fria hennes mordmisstänkte make. Men enligt hennes farbror, Ashok Hindocha, var detta felaktiga uppgifter.

– Det finns inget sådant sms över huvud taget, säger han.

I måndagens artikel skrev vi att mördade Anni Dewani skickat ett sms till sin kusin där hon berättade att hon och hennes make Shrien Dewani hade haft sex fem gånger under en natt. Enligt en artikel i Daily Mail, som vi då refererade till, skulle detta sms kunna användas som bevis för att maken inte är homosexuell, något som skulle kunna fria honom från anklagelserna om ha mördat sin hustru. Detta på grund av att sydafrikanska myndigheter anser att motivet för mordet skulle vara att han är homosexuell i hemlighet och därför organiserade dödsskjutningen för att fly äktenskapet.

”Det är fantasi”

Men Anni Dewanis farbror, Ashok Hindocha, dementerar existensen av det påstådda meddelandet.

– Det finns inget sådant sms över huvud taget. Ingen i familjen har fått det. Vart uppgifterna kommer ifrån och vari de grundar sig har jag ingen aning, men det är i alla fall inte sant. Det är fantasi, säger han.

Efter mordet på Anni Dewani har ett stort antal sms från hennes telefon blivit kända i media. De flesta av dem har handlat om hur olycklig hon var tillsammans med sin make. Bland annat beskrev hon honom vid ett tillfälle som ”ett monster” i ett meddelande till sin kusin.

– Hon skrev många sms till familjen och alla är skrivna på svenska. Jag har översatt i stort sett allihop, de var ute i brittisk media. Men detta sms finns inte, inte hos oss i alla fall alla fall, säger Ashok Hindocha.

”Finns inga grunder”

Han menar att även om meddelandet hade existerat så hade det inte kunnat användas som bevismaterial.

– Det hade inte haft någon rättslig betydelse. Det är ju inget bevis för att han inte är homosexuell eller att han inte skulle ha gjort det. Att gå ut med rubriker om att han skulle bli rentvådd på grund av detta, det är väldigt långsökt. Min förhoppning är att Daily mail tar bort den här artikeln från internet. Det finns inga grunder för den över huvud taget.

”Börjar blåsa upp”

Artikeln finns kvar på Daily mails hemsida, men har under måndagen skrivits om.

Sedan mordet inträffade för över tre år sedan har fallet uppmärksammat mycket i media, både i Sverige och utomlands. Ashok Hindocha säger att många artiklar har byggt på felaktiga uppgifter och att han därför har tappat förtroendet för flera engelska tidningar.

– Det har kommit upp mycket fantasigrejer. Medier har varit på katastrofalt hårt och nu börjar det blåsa upp rejält. Jag vet inte varför de gör så här, men det har ett fruktansvärt stort läsvärde. Det har varit fult från dag ett och det kommer bli ännu fulare ju närmre rättegången vi kommer, säger han.

Den mordmisstänkte Shrien Dewani befinner sig nu i Sydafrika, dit han blev utlämnad förra veckan. Datum för rättegång är ännu inte fastställt, men när det väl är dags kommer Ashok Hindocha att vara på plats.

– Det är en fruktansvärd lättnad att han äntligen blev utlämnad. Det är tre och ett halvt år sedan det hände och Annis rättegång har inte börjat. Men när den kommer igång kommer vi äntligen att få veta vad som verkligen hände.

Publisert: