Nyheter

Kent Ekeroth anmäld för hets mot folkgrupp

Av: 

Björn Barr

Kent Ekeroth.
Kent Ekeroth.

NYHETER

SD-toppen Kent Ekeroth har polisanmälts för hets mot folkgrupp, skriver Nyheter24.

På sin blogg har han tillåtit rasistiska och kränkande kommentarer att ligga kvar – trots att de kan vara olagliga.

Även partikollegan Thoralf Alfsson anmäls för samma brott.

Enligt Nyheter24 har de sverigedemokratiska riksdagsledamöterna Kent Ekeroth och Thoralf Alfsson polisanmälts för hets mot folkgrupp av föreningen Juridikfronten. I Kent Ekeroths fall fokuserar anmälan på inlägg som skulle kunna vara olagliga i Ekeroths bloggs kommentarsfält.

Bland annat har kommentarer i stil med följande postats och sen fått ligga kvar: "Muhammedaner är djur enligt mig, och en bra Muhammedan är en död Muhammedan!".

Själv har Ekeroth skrivit att "Bara en sån enkel grej som att förstå att araberna inte värderar liv – att de drivs av ett hat, en önskan om döden – säger det mesta", i ett inlägg från 2009.

"Tagna ur sitt sammanhang"

Men i ett mejl till Aftonbladet förklarar Kent Ekeroth att uttalandena är tagna ur sitt sammanhang: "Som framgår med all tydlighet visar jag på den indoktrinering som utförs av de organisationer jag räknade upp. Det är uppenbart också dem/det jag syftar på i den mening som är anmäld, vilket framgår specifikt och av sammanhanget. Jag skrev ju uttryckligen "Hamas är inte ensamma.." följt av en uppräkning. Det handlar med andra ord inte om araber generellt, utan de grupperingar/strömningar jag åsyftar på i inlägget. Anmälan är därför grundlös."

Anmäls för fler brott

Kent Ekeroth anmäls också för brott mot paragraf 5 i lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor – den så kallade BBS-lagen.

– När vi har tittat på det här med BBS-lagen så har vi fått upp ögonen för aktörer som till skillnad från Avpixlat inte är anonyma. Så det är där vi haft fokus, säger Juridikfrontens ordförande Martin Tunström till Nyheter24 om anmälningarna.

Tar inget ansvar

Kent Ekeroth skriver på sin blogg att den är omodererad och att han inte tar något ansvar för vad som publiceras: "Denna blogg är omodererad. Jag tar inget ansvar för vad som publiceras i form av kommentarer. Vänligen rapportera kommentarer som är olämpliga om ni ser dem :)".

I ett mejl till Aftonbladet utvecklar Kent Ekeroth sin syn på ansvaret som bloggägare: "Jag stängde för ett tag sedan av kommentering på bloggen. Innan dess kollade jag i princip aldrig kommentarerna. Raderade gjorde jag när någon gjorde mig uppmärksam på något som borde tas bort. Utöver det var/är det så att en blogginnehavare inte kan hållas ansvarig för kommentarsfält som är omodererade. Så var det i mitt fall när kommentarerna skedde."

Partikollega också anmäld

Även partikollegan och riksdagsledamoten Thoralf Alfsson anmäls för brott mot BBS-lagens femte paragraf. Han har bland annat tillåtit kommentarer där somalier beskrivs som "parasiter".

– När man vet vilka som ligger bakom anmälan så är det tydligt att det är personer som är ute efter att hänga ut mig, säger Thoralf Alfsson till Nyheter24.

Föreningen Juridikfronten har tidigare anmält de främlingsfientliga sajterna Avpixlat och Nordfront för brott mot BBS-lagen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert: