Max vägrade servera romer

Max: "Vi vill be om ursäkt"

Thomas Karemfilis ville bjuda de tre romska männen på kaffe.

Men Max i Kista vägrade.

"Vi serverar inte romer", sa en av de anställda.

Thomas Karemfilis, 68, träffade männen i Kista galleria på torsdagsförmiddagen. De började prata och han erbjöd sig att bjuda dem på varsin kopp kaffe.

– Vi hade ett trevligt samtal och gick in på Max för att fika. Kassören var mycket vänlig och frågade om vi ville ha mjölk eller socker i kaffet, säger han.

Men plötsligt avbröts köpet av en restauranganställd. Enligt Thomas Karemfilis meddelade den anställda, en chef på restaurangen, att de inte serverar romer.

– Exakt så sa hon, rakt ut, "vi serverar inte romer". Hon menade att det var en policy de hade. Jag blev jätteledsen och upprörd. Hur kan de säga så? säger Thomas som ska anmäla händelsen till Diskrimineringsombudsmannen.

Försökte få en förklaring

De tre romska männen lämnade restaurangen och något kaffe serverades aldrig.

Truska Chireh, 35, bevittnade händelsen. Både hon och Thomas Karemfilis försökte få en förklaring av restaurangen om vad som hänt.

– De sa att det var ett beslut från deras chefer, att romer inte får köpa någonting på Max, men sa aldrig varför. Jag blev väldigt arg och begärde att få göra återköp. Jag vill inte handla på en restaurang som behandlar människor så, säger hon.

Max: Vill kompensera

Max bekräftar händelsen och ber nu om ursäkt.

– Det här är verkligen jättesorgligt. De gäster som kommer in till oss ska självklart serveras. Jag vet inte vad som har gjort att man agerat så här, säger Alexandra William-Olsson, pr-ansvarig på Max.

Finns det en policy på Max som säger att man inte ska servera romer?

– Nej, absolut inte. Alla gäster, oavsett etnicitet eller bakgrund är välkomna hos oss. Vi tar tydligt avstånd från detta och kommer att gå till botten med vad som hänt.

Hur kan en sådan här sak hända?

– Jag vet inte och jag tycker som sagt att det är väldigt sorgligt. Om personalen inte har kunskap om vilken policy vi har så måste vi repetera det.

Max vill nu komma i kontakt med de tre romska männen.

– Vi skulle vilja kompensera dem och framförallt be om ursäkt.

Publisert: