Här spolar de kröken

avSusanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Aktivister häller ut rysk vodka utanför ryska konsulatet i New York.

Vodkan flödade utanför ryska konsulatet i New York – rätt ner i kloakerna.

Även Pridefestivalen i Stockholm har valt att agera mot Rysslands nya antihomolagar genom att rata renat.

– Vi sätter ned foten för att visa att det här inte är okej, säger Johannes Nilsson, projektledare

Arrangörerna av Pride 2013 har beslutat att inte sälja rysk vodka. Beslutet är en protest mot hur Ryssland nyligen införde homofobiska lagar. På grund av det har man inte köpt in någon rysk vodka till Pride-veckans fester.

– Det är fruktansvärt hur människor misshandlas och torteras i Ryssland på grund av sin sexuella läggning. Vårt mål är att det skulle bli medial uppmärksamhet och det har det blivit, säger Johannes Nilsson, projektledare för Clean Group som arrangerar fester under Pride.

Vaskade vodka på gatan

Ryssland införde i juni lagar som gör livet hårt för HBTQ-personer. Lagarna förbjuder vad man kallar "homosexuell propaganda” och gör det straffbart att sprida information om homo- och bisexualitet till minderåriga i Ryssland. Strax efter detta började en våg av protester skölja över världen. Och demonstranterna har funnit ett speciellt sätt att komma åt Ryssland. Flera barer i USA, Kanada och Australien har slutat att servera rysk vodka. Under onsdagen tog aktivister från gruppen Act up i New York kampen ett steg längre och manifesterade utanför konsulatet genom att hälla ut litervis vodka. Vodkavaskningen ackompanjerades av en talkör med orden: Vi är här, vi är queer, vi dricker bara öl, skriver internettidningen The raw story.

Vodka tillverkaren Stolitjnaja reagerade genom att publicera ett brev på Facebook. Där fördömer företaget ”den ryska regeringens handlingar och åsikter” i HBTQ-frågor.

Carl Bildt fördömde

Johannes Nilsson menar att Ryssland har tagit ett steg tillbaka i sin utveckling angående HBTQ - frågor. Detta har gett bränsle åt hatbrott mot HBTQ-personer. Fler kända svenskar har reagerat på händelserna. Carl Bildt uttrycket sig i hårda ordalag under tisdagen och twittrade "Hatkampanj mot hbt-personer i Ryssland på uppgång efter ny lag. Motbjudande. Omänskligt.”

Kräver regnbågsflagga på OS

Artisten Alexander Bard gav en rejäl känga åt Vladimir Putin under invigningstalet för Pride.

– Den eskalerande förföljelsen av homo-, bi- och transsexuella i Ryssland i dag under Vladimir Putins styre tillhör de grymmaste och mest barbariska diskrimineringarna av en folkgrupp som vi upplevt i Europa sedan 1940-talet, sa han.

Alexander Bard uppmanade svenska idrottare att hålla en regnbågsflagga i handen under OS-invigningen i Ryssland nästa år.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Pride

Hbtq

Ryssland