De vill få A i skolfrågan

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nya mätningen: Det tycker väljarna är viktigast

1 av 4 | Foto: ANDREAS BARDELL
Stefan Löfven (S) och de rödgröna har nu skaffat sig det största avståndet till Alliansen sedan Aftonbladet/United minds inledde sina mätningar 2009.

SÄLEN. Väljarna sätter skolfrågan som nummer ett i höstens val.

Nu visar Aftonbladet/United Minds nya mätning att kampen mellan en M-ledd och en S-ledd regering hårdnar i den bränn­heta frågan.

– Skolan verkar bli minst lika viktigt som ­jobben och ekonomin i valrörelsen, ­säger Carl Melin, analyschef på United Minds.

Debatten om den svenska skolan närmar sig kokpunkten.

En ny undersökning från Aftonbladet/United Minds visar att väljarna nu tycker att utbildningsfrågan är den allra viktigaste, framför tunga ämnen som jobb och sjukvård. Hela 43 procent sätter skolan som en av de tre viktigaste politiska frågorna.

Skolan har den senaste ­­tiden helt dominerat nyhetsflödet, bland annat ­efter katastrofresultatet i den ­internationella Pisa-undersökningen. Den visade att de svenska elevernas resultat störtdyker på bred front och ledde till att utbildningsminister Jan Björklund (FP) fick hård kritik.

”Bryr sig mycket”

Carl Melin, analyschef på United Minds, spår att skolfrågan kommer att dominera i upptakten till höstens riksdagsval – tillsammans med jobben och ekonomin.

– Pisa-rapporten var på riktigt för många. Många är i grunden oroade över tillståndet i den svenska skolan. Det går inte att komma ifrån. De flesta har ju barn i skolan ­eller kommer att ha det, säger han.

Melin tror också att frågan är extra viktig för de mittenväljare som brukar ­avgöra valen.

– Det handlar om den gruppen mittenväljare som byter politiskt block mellan valen ibland. Många är medlemmar i TCO eller SACO och bryr sig mycket om utbildning, säger han.

Aftonbladet/United Minds mätning visar att fler väljare tror att en S-ledd ­regering skulle ­göra ett bättre jobb med den svenska skolan än en M-ledd. ­Sedan förra mätningen, som publicerades för tre ­månader sedan, har gapet minskat. I dag föredrar 41,7 procent en S-ledd regerings skolpolitik medan 29,4 procent vill en M-ledd regerings.

Partisekreterare Carin Jämtin (S) tror att de sjunkande skolresultaten är ­anledningen till ledningen för hennes lag.

– Signalen från väljarna är att det inte kan fortsätta så här och vi delar den uppfattningen. Sverige behöver en regering som vill investera i skolan i stället för att prioritera skattesänkningar, ­säger hon.

Kent Persson, partisekreterare (M), menar att skolan är en viktig framtidsfråga.

– Genom att göra rätt från början kommer fler klara skolan och nå kunskaps­målen. Det är därför vi satsar på tidiga insatser, säger han.

Trumfkortet

Väljarna har också större förtroende för att en S-ledd regering när det handlar om vård och att skapa jobb. Men alliansregeringen har fortfarande ett mycket starkt förtroende när det handlar om den svenska ekonomin.

– Det är glädjande att vi har ett högt och stabilt förtroende i ekonomifrågan. Jag är övertygad om att ju närmare valet vi kommer desto större betydelse kommer just frågan om att hålla ordning och reda på ekonomin få, säger Kent Persson (M).

Carl Melin på United Minds menar att ekonomin är regeringens och Fredrik Reinfeldts trumfort.

– Ekonomin är det som talar för att valet absolut inte är kört för Alliansen. Förra valet vann man på det, ­säger han.

Publicerad: