Hitlers älskarinna kan ha varit judinna

Kan Hitler ha varit gift med en judinna?

Enligt dna-tester kan Eva Braun haft judiskt påbrå.

– Detta är tankeväckande resultat, säger Mark Evans, programledare på Channel 4 som analyserat Brauns hårstrån till Daily Mail.

Eva Braun var Hitlers älskarinna i tolv år.

När paret begick gemensamt självmord i hans bunker i slutet av april 1945 hade de varit gifta i mindre än 40 timmar.

”Betydande resultat”

Men nya DNA-tester visar att Eva Braun kan ha haft en för den judeutrotande Fuhrern opassande bakgrund.

Hon kan ha haft judiskt påbrå.

Det visar de tester som brittiska tv-kanalen Channel 4 gjort på hår som hittats på en borste med Eva Brauns monogram

I dokumentären Dead Famous DNA som sänds nästa vecka presenteras resultaten.

– Detta är tankeväckande resultat. Jag trodde aldrig att vi skulle hitta ett sådant potentiellt och ovanligt betydande resultat, säger Mark Evans, dokumentärens programledare till Daily Mail.

Träffades i smyg

I dna-testerna visar att det finns en särskilt sekvens - haplogruppen N1b1 - en genetisk population som sägs vara kopplad till Ashkenazijudar som finns hos cirka 80 procent av världens judiska befolkning, rapporterar The Independent.

En haplogrupp är en specifik del av DNA som är en exakt kopia av moderns, ett så kallat mitokondrie-dna, genetiska uppsättning.

Eva Braun var 17 år och arbetade som assistent och modell åt Hitlers personliga fotograf när hon träffade Adolf Hitler första gången 1929. Han beordrade då sin sekreterare att göra en efterforskning på Brauns familj, för att kontrollera att hon hade rätt bakgrund.

När sekreteraren Martin Bormann inte hittade judisk härkomst inledde Adolf Hitler sin uppvaktning.

Vid slutet av 1932 blev hon hans hemliga älskarinna.

Adolf Hitler var rädd för att deras förhållande skulle skada hans image och träffade henne i smyg. Han vägrade att gifta sig med henne och gömde undan henne i sin alpvilla, Berghof, där hon bodde. Paret gifte sig i hans bunker i Berlin 29 april 1945. Dagen därpå begick de ett gemensamt självmord och deras kvarlevor hittades av sovjetiska officerare i början på maj 1945.

Hårstrån från borste

Håret som nu har analyserats hittades sommaren 1945 på en borste som hittats i Berghof och som tros ha tillhört Eva Braun. Hennes tillhörigheter samlades in av Paul Baer, en amerikansk kapten som var posterad på Berghof. Äktheten i hårstråna sägs vara bevisad av att det finns fotografier på Baer på Berghof samt att experter har intygat att hårborsten verkligen var hennes.

Hårborsten såldes på 1970-talet till en samlare som i sin tur sålde håret vidare till specialförsäljaren John Reznikoff. Inför dna-analysen köptes åtta hårstrån som sedan skickats till internationellt analysteam av kriminaltekniker.

– På 1800-talet konverterade många Ashkenazijudar i Tyskland till katolisicmen. Så Eva Braun var högst sannolikt ovetande om sin bakgrund och, trots den kontroll han anstiftat för att undersöka hennes familj, visste inte heller Hitler det här, säger en talesperson för Channel 4, till the Independent.

Men håranalyserna är inte definitiva. För att kunna bevisa att de verkligen suttit på Eva Brauns huvud försökte Channel 4 att få dna-prover från två av Eva Brauns kvinnliga ättlingar, men de vägrade.

Publisert: