Hammarskjölds flygplan kan ha skjutits ned

Dag Hammarskölds flygplan kan ha skjutits ned, enligt nya uppgifter i ett hittills hemligstämplat telegram.

En tidigare rentvådd belgisk soldat kan ha legat bakom diplomatens död.

Ett 50 år gammalt telegram kan ha lett till nya uppgifter om FN-chefen Dag Hammarskjölds mystiska död. Bara timmar efter att hans plan kraschade i dåvarande Nordrhodesia den 18 september 1961 sände USA:s ambassadör i Kongo ett meddelande till Washington om att planet kan ha skjutits ned av ett plan fluget av en belgisk legosoldat, skriver The Guardian.

Tidigare uppgifter har pekat på att den belgiska soldaten var helt oskyldig, men i det hittills hemliga meddelandet ville ambassadören Ed Guillon att USA skulle sätta press på Belgien och Nordrhodesia att gripa soldaten för att säkra luftrummet i området, uppger The Guardian. Ambassadören ska ha tillagt att det var av "högsta prioritet" att få ned soldaten på marken.

Dokumentet släpptes efter att en internationell panel av pensionerade domare efterlyste en ny utredning av kraschen förra året, då det var "otvivelaktigt" att ny bevisning existerade. FN: s generalsekreterare, Ban Ki-moon, beslutade i februari att sätta panelens slutsatser på dagordningen för FN:s generalförsamling

Publisert: