"De förföljer vår mamma"

NYHETER

Kontroversiell SVT-dokumentär väcker debatt

1 av 3 | Foto: ”Partisk film”I SVT-dokumentären ”Alice Babs förlorade rättigheter” hävdar de att jazzsångerskan kontrolleras av sin förvaltare. Enligt dottern Titti Sjöblom är filmen partisk. ”Hur kan man göra en sådan film utan mammas läkarutlåtande eller några som helst andra dokument?”, säger hon.

På torsdag visar SVT dokumentären "Alice Babs förlorade rättigheter". Där beskrivs hur hennes förvaltare tagit total kontroll över Alice Babs liv. Men enligt dottern, Titti Sjöblom, är filmen partisk och baserad på spekulationer.

– De som gjort filmen har förföljt min mamma och vår familj under lång tid, säger hon.

När upphör en människas rätt att få bestämma över sitt liv? Det är grundfrågan som Anna-Lena Lodenius och Lotta Hellman ställt sig när de producerat dokumentären "Alice Babs förlorade rättigheter". De undersöker systemet som ska skydda våra äldsta och svagaste och finner att den berömda jazzsångerskan är berövad rätten att styra över sitt eget liv. Anledningen ska vara den förvaltare som Alice Babs, 90, genom ett beslut i tingsrätten fått tilldelad efter att ha fått två strokes och blivit dement. Och att förvaltaren, Lena Arenbjörk, har makt är utom tvivel.

– Det är jag som bestämmer, säger hon i dokumentären.

Ingen får träffa henne

I filmen intervjuas flera av Alice Babs vänner. De har tidigare berättat att de inte längre får vare sig träffa henne eller tala med henne per telefon. Dessutom ska Alice Babs ha flyttats från det seniorboende i Nacka som hon tidigare bott på till en hemlig adress och flera av vännerna uppger att de nu inte vet var hon befinner sig.

– Det är ingen som vet var hon är någonstans, säger en känd artist och god vän till Alice Babs till Aftonbladet.

En av de som upprörts över Alice Babs situation är vännen och artisten Jan Malmsjö.

– De tar ifrån henne de mänskliga rättigheterna, säger han i dokumentären.

Dottern mycket kritisk

Men ord står mot ord. Enligt Titti Sjöblom har SVT producerat en dokumentär helt utan dokument som styrker innehållet.

– Hur kan man göra en sådan film utan mammas läkarutlåtande eller några som helst andra dokument? säger hon.

Att dokumentären baseras på Alice Babs vänner tycker hon är uppseendeväckande.

– Dessa personer har hängt ut oss och förtalat oss på nätet och det borde inte vara möjligt att göra ett program baserat på spekulationer, säger hon.

Hon anser att SVT inte är intresserade av saklighet och att de försökt få med henne i dokumentären genom att luras.

– De har frågat mig om jag ville vara med och sjunga i TV men jag tackade nej. Efteråt har jag förstått att de ville ha med mig i dokumentären, säger hon.

Aftonbladet har sökt Anna-Lena Lodenius och Lotta Hellman utan framgång.

Dokumentären "Alice Babs förlorade rättigheter" sänds i SVT2 Torsdag 5 dec 2013 kl 20.00 samt SVT2 Söndag 8 dec 2013 kl 23.40.