Prästen om varför han skickade sex-sms till pojke: Han var artig

NYHETER

Prästen letade upp konfirmandens telefonnummer på nätet och började skicka sms.

Till sist skrev han: "Jag hoppas förstås att vi skulle hamna i sängen och ha sex"

Nu har prästen åtalats för sexuellt ofredande – men nekar till brott.

Den 15-årige pojken blev väldigt förvånad när en av prästerna, som var med på konfirmationsläger i somras, plötsligt började kontakta honom på sms.  Det var en präst som under en rast satt på samma bänk som pojken. De utbytte några meningar om prästens rökvanor. Det visade sig att prästen, som jobbat i Sydsverige, och är i 50-årsåldern letat upp pojkens telefonnummer på internet.

Visade för föräldrarna

I första sms:et skrev prästen till pojken att "det var trevligt att prata, vi kan prata igen".

15-åringen visade det för föräldrarna som uppmanade honom att vara artig i sitt svar till prästen.

Men sms:en fortsatte att komma under hela sommaren. Prästen frågade om vad pojken gjorde, var han var och erbjöd skjuts vid ett tillfälle. Pojken svarade artigt, kort och undvikande eller inte alls.

”Vill ha sex”

Då skrev prästen:

”Jag ska vara helt ärlig; jag ville förstås prata, men jag hoppas förstås att vi skulle hamna i sängen och ha sex. Därför att du tog kontakt, för att jag är bög och du är ung och snygg. Men det har du redan fattat…".

Pojken blev chockad.

– Jag fattade inte vad han var ute efter, det fanns inte på kartan, sa han senare till polisen.

Föräldrarna polisanmälde

Han visade sms:et för sina föräldrar, som gjorde en polisanmälan.

Nu står prästen åtalad för sexuellt ofredande.

I förhör förnekade han brott. Han erkände att han haft sexuella fantasier om pojken och att han skickat ett olämpligt sms till pojken, men att ”det endast var ett” sådant sms.

– Det var helt fel, galet. Det var en fantasi som bara dök upp i huvudet. Jag borde insett att det var fel, sa prästen i förhör.

Till polisen säger prästen att han tycker att 15-åringen ”genom att vara artig faktiskt medverkat i det som till slut gick snett”.

Enligt domkapitlets protokoll fick prästen en treårig prövotid. Det innebär att han ska förklaras obehörig om han under den tiden på nytt visar sig olämplig för sitt uppdrag i kyrkan.