Kungaparet har träffat sitt andra lilla barnbarn

avJosefin Westin, Peter Wixtröm

1 av 26

Kungaparet har för första gången fått träffa sitt andra barnbarn.

Prins Carl Philip berättar för Aftonbladet om föräldrarnas hyllningar:

– Mamma och pappa ville självklart träffa henne så fort det var möjligt och när vi pratade gav de lilla tjejen en massa lovord, att hon är väldigt fin.

På fredagsmorgonen lämnade kungaparet Drottningholm med sikte mot Arlanda och flyg till New York.

Enligt uppgift till Aftonbladet flög de reguljärt, mellanlandade i Köpenhamn och landade på eftermiddagen lokal tid i USA. Några timmar senare fick de för första gången träffa sitt nya barnbarn, prinsessan Madeleines nyfödda dotter.

– Ja, de har träffat barnbarnet på plats, säger Annika Sönnerberg, tillförordnad informationschef vid Hovet.

"Underlig men fantastisk känsla"

När Aftonbladet når prins Carl Philip på lördagskvällen är han upprymd och berättar om sin och familjens gläjde:
– Både jag och Sofia är riktigt glada för lillasyster och Chris. Det är en underlig men helt fantastisk känsla när ens syskon skaffar smått, säger Carl Philip.
Apropå smått. Funderar ni själva något på egna barn?
– Visst, nog början man bli lite sugen, men nu längtar jag till att få träffa den nya familjemedlemmen.
När kommer ni att få träffa henne?
– Vi kommer att vänta med att åka ner tills den första stormen har lagt sig och hoppas kunna njuta av att umgås med nya familjen i lugn och ro.              

Kungen och drottningen har redan fått träffa sitt barnbarn. Antar att ni är lite avundsjuka. Vad har de sagt om henne?
– Ja, men vår tur kommer. Mamma och pappa ville självklart träffa henne så fort det var möjligt och när vi pratade gav de lilla tjejen en massa lovord, att hon är väldigt fin.

På plats inom ett dygn

Kungaparets första möte med den nya lilla dotterdottern ägde rum på Presbyterian Hospital Weill Cornell Medical Center. Då var den flickan inte ens ett dygn gammalt.

– Det har glatt sig mycket och sett fram emot det här besöket och ville se lilla barnbarnet så fort som möjligt, säger Sönnerberg.

För en vecka sedan berättade drottning Silvia för Aftonbladet att hon skulle försöka vara på plats redan inför födseln.

– Ja, det är klart, men man vet aldrig. Det är beräknat till de 25:e, men det är ju det lilla barnet som bestämmer, sa hon.

I stället kom hennes andra barnbarn fyra dagar tidigt.

Åkte så fort som möjligt

Personalen ombord på flygplanet som kungaparet flög med var väldigt noggrann med att hålla utsatt avgång. Allt för att de kungliga passagerarna skulle hinna till New York så snart som möjligt, uppger en källa för Aftonbladet.

– De ville åka så snabbt som möjligt och träffa alla tre men det var extra spännande att se det lilla barnbarnet, säger Sönnerberg.

Hon har inga uppgifter om när kungaparet ska träffa prinsessan Madeleine och hennes lilla familj igen eller hur länge de stannar.

De har dock inga officiella åtaganden förrän på fredag, då kungen ska finnas på plats på Kungliga slottet. Drottningen har inget inplanerat förrän den 13 mars.