Läkaren frias efter skräckförlossning

Av: Eric Emanuelsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Lotte Fernvall
MISTE SIN DOTTER Johanna Svensson och Alfred Svärd förlorade sin dotter Hilda under förlossningen. Värkar, smärta och oro höll Johanna vaken under drygt 56 timmar. Trots att förlossningen blev utdragen och Johanna bad om snitt vägrade läkaren.

I dag kom domen mot läkaren som vägrade ge kejsarsnitt – och knäckte nacken på barnet genom att försöka dra ut den lilla flickan med tång.

Läkaren frias från alla åtalspunkter, meddelade Eksjö tingsrätt klockan 11.

Den utdragna förlossningen på Höglandssjukhuset slutade med att barnet Hilda dog och mamman Johanna Svensson, 28, fick svåra skador. I dag meddelade Eksjö tingsrätt att den ansvarige läkaren frias från båda åtalspunkterna: vållande av annans död och vållande av kroppsskada.

Klandervärt agerande

Enligt rätten är läkarens agerande både klandervärt och oaktsamt. Förlossningstiden på 56 timmar är långt över det normala och faktumet att han vid nio tillfällen försökte förlösa barnet med en sugklocka hör inte till riktlinjerna. Men rätten menar att läkarens agerande vid förlossningen inte kan kopplas direkt till Hildas död.

I slutet av förlossningen fastnade Hilda då livmoderhalsen knöts åt runt hennes hals. Enligt en expert som tingsrätten pratat med dog Hilda av syrebrist och inte av en bruten nacke. Detta gör att tingsrätten i Eksjö inte kan säkerställa att Hilda hade överlevt även om läkaren hade avbrutit försöken med sugklocka och i stället genomfört ett kejsarsnitt.

– Det är glädjande att tingsrätten tagit till sig min huvudmans uppfattning om vad som hänt, säger läkarens advokat Ulrika Borg.

Befann sig i en nödsituation

Rätten bedömer även att läkaren inte ska dömas för de skador som mamman Johanna Svensson fick under förlossningen. Enligt rätten befann sig läkaren i en nödsituation när livmoderhalsen knöts åt runt Hildas hals och han gjorde allt han kunde för att rädda livet på Hilda. Under de omständigheterna kan inte läkaren dömas för vållande av kroppsskada – eftersom han agerade i nöd för att rädda barnet.

– Jag har pratat kort med min klient och han är lättad över beskedet och att allt det här är över nu, säger Ulrika Borg.

Bröt nacken

Den tragiska händelsen skedde i Eksjö den 1 maj 2011.

Den 67-årige gynekologen vägrade ge Johanna Svensson det akuta kejsarsnitt som hon bad om. I stället försökte han nio gånger under sammanlagt 45 minuter att dra ut lilla Hilda med sugklocka och till slut tvingade han ut barnet med tång – efter en 56 timmar lång skräckförlossning.

Den våldsamma hanteringen ledde till att Hilda bröt nacken vid förlossningen.

Händelsen resulterade i att Hälso- och sjukvårdens återkallade gynekologens läkarlegitimation i november förra året, ett beslut som läkaren har överklagat. Ärendet är fortfarande inte avslutat.

Fått stöd av kollegor

Rättegången mot läkaren inleddes i början av mars i år, nästan tre år efter händelsen. Föräldrarna, Johanna Svensson och Alfred Svärd, 30, har tidigare berättat för Aftonbladet hur jobbigt det var att återse läkaren i rättsalen. Samtidigt har läkaren fått stöd av flera av sina kollegor under huvudförhandlingarna.

– Det har blivit tydligt att min klient är en väldigt respekterad obstetriker, han var en av de som var duktigast på hela kliniken. De (kollegorna) beskriver också hur han hamnat i en ohållbar situation, där han och övriga på alla sätt kämpat för att lösa den, sa läkarens advokat, Ulrika Borg efter en av förhandlingarna till Aftonbladet.

Publicerad: