Wolfgang Hansson

Putin drar åt tumskruvarna

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ryska människorättsaktivister jämför dagens Ryssland med nazifieringen av Tyskland

I början av året började Anastasia och Dmitrij att twittra om nazismen i Tyskland 1933. En katalog dag för dag över hur landet drogs allt djupare ner i avgrunden.

Bara för att några månader senare upptäcka att parallellerna med deras eget Ryssland i dag är skrämmande.

På besök i Sverige beskriver de båda människorättsaktivisterna ett Ryssland som likt Tyskland på 30-talet befinner sig i en nedåtgående spiral mot laglöshet och totalitarism.

– Det blir värre och värre. Vi upplever ett antal negativa trender som multiplicerar sig själva varje månad.

Anastasia Nikitina och Dmitrij Makarov är aktiva i Youth Human Right Movement. De vet aldrig vad som ska hända nästa dag.

– Ska statens inspektörer komma och hota oss i dag och gå igenom våra dokument? Ska de stänga vårt kontor? Att leva i dagens Ryssland är att leva som Alice i underlandet. En saga där man aldrig vet vad som händer härnäst.

De två människorättsaktivisterna har en lågmäld framtoning som står i skarp kontrast till vad de berättar.

Arabisk vår i rysk tappning

Demokratin har länge varit under tryck i Ryssland men efter presidentvalet förra året har det varit ett stadigt sluttande plan utför.

Inför valet lättade Kreml på trycket mot oppositionen. De Putinkritiska kunde samlas till massdemonstrationer på gatorna. Nu trodde många av den arabiska våren anlänt i rysk tappning. Att makten inte förmådde svara.

Efter valet drogs tumskruvarna åt igen. Bland annat med ett antal lagar som snabbehandlades av det ryska parlamentet Duman.

Lagen om utländska agenter innebär att alla organisationer som tar emot pengar från utlandet måste registrera sig som utländska agenter vilket i Ryssland är detsamma som spioner. Nästan alla dessa organisationer arbetar med mänskliga rättigheter på något sätt. Ingen av dem har registrerat sig.

Regimens svar har varit ständigt återkommande inspektioner och utdömande av böter på upp till 300 000 kronor. Pengar som organisationerna inte har. Därför har ett antal av dem tvingats stänga.

Homosexförbud

En lag om förtal av regeringstjänstemän gör det olagligt att "förolämpa" tjänstemän med höga böter eller fängelse som följd.

En annan lag inskränker vilken information man får lägga ut på nätet. Förbud har också införts mot att propagera för homosexualitet.

– Först trodde vi aldrig att lagarna skulle genomföras, sen att de inte skulle genomföras så snabbt, sen att de inte skulle tillämpas. Men det är precis vad som hänt.

Den gradvisa urholkningen av medborgerliga friheter är ingen slump utan en medveten strategi från makten. Genom att göra övergången till ett mer totalitärt samhälle diffus förvirrar man både de egna medborgarna och omvärlden. Precis som nazisterna gjorde i Tyskland.

Vibbar från Sovjet

Folk ska tänka; kanske är det inte så illa trots allt, det här är bara några små förändringar, kanske ska vi inte vara så oroliga.

Utvecklingen är på väg mot den situation som rådde för oliktänkande under kommunisttiden i Sovjetunionen. Då fanns ett antal internationellt kända dissidenter som fängslades av regimen. Många låstes in på mentalsjukhus.

Det är precis vad som nyligen skedde med aktivisten Michail Kosenko. Han deltog i demonstrationerna på Bolotnajtorget i maj 2012 i samband med installationen av Putin som president. Han åtalades för att ha deltagit i "upplopp". Han dömdes den 8 oktober till psykiatrisk tvångsvård.

Precis som nazisterna vill Putin och hans gäng få kontroll och säkra makten. Om de har någon agenda utöver det är oklart.

Bortsett från att göra Ryssland till en militär stormakt igen.

Publisert: