Anders Borg: ”Mår bättre av hundar”

avLeonard Goldberg

Finansministern berättar om jyckelyckan

Foto: MARIA ROSENLÖF
Anders Borg njuter av livet med Iris, Freja och Frodo.

Livet med Iris, Freja och Frodo är långt ifrån något hundliv.

För finansminister Anders Borg är tiden med familjens jyckar helgens stora glädjeämne.

– En familj mår bättre av hundar, säger Anders Borg till tidningen Härliga Hund.

Tidningen Härliga Hund.

Vi är vana att se honom diskutera jobbskatteavdrag och bankunioner. Men finansminister Anders Borg har även intressen som ligger långt bort från penningpolitiken. När han inte skäller på banker och oppositionen umgås han ofta med familjens tre älskade hundar - blandrasen Iris och springer spanielhundarna Freja och Frodo.

– En familj mår bättre av att ha hundar. Inte minst är det bra för barn, som tidigt får lära sig att ta ansvar. Men framför allt är det trivsamt med glada hundar som står och väntar innanför dörren när man kommer hem och som alltid vill sitta nära en, säger Anders Borg till tidningen Härliga Hund, som träffat finansministern i jaktmundering på familjens gård i Sörmland.

Ett intresse sen länge

Anders Borgs intresse för hundar väcktes på 80-talet när han träffade sin blivande fru Sanna. De skaffade sin första springer spaniel, en omplaceringshund från Djurens vänner, och sedan dess har hundar varit en stor del av Anders Borgs liv. Engelsk springer spaniel är fortfarande favoritrasen. Och snart kan hundfamiljen utökas på den sörmländska gården, berättar Anders Borg. Hundarna brukar följa med när Anders Borg jagar hjort, älg och rådjur på markerna runt gården.

– Jag vill ha tre rejäla jakthundar. Frodo är ju pensionär nu och kan inte följa med och jaga som förr. Men jag måste nog vänta med den diskussionen tills resten av familjen glömt bort hur vild Iris var som liten valp, säger han till tidningen.

"Ingen uttalad ledare"

Att Anders Borg har stor makt över landets finanser är ingen hemlighet. Vem som är alfahanne på hemmaplan går däremot att diskutera.

– Det finns ingen uttalad ledare, även om hundarna såklart blir väldigt orienterade mot mig eftersom jag står för allt det som de älskar, nämligen att jaga. Men de tycker att det är lika roligt att vara med Sanna och barnen, säger han till Härliga Hund.