Filippa Reinfeldt fick rätt i Instagram-mål

1 av 2 | Foto: Filippa Reinfeldt.
NYHETER

Stockholmaren Anders Ljung blockerades från Filippa Reindfeldts Instagram.

Han anmälde till landstinget och hänvisade till offentlighetsprincipen – men kammarrätten ger nu Reinfeldt rätt.

– Jag har inte bestämt om jag ska överklaga än, säger Anders Ljung till Aftonbladet.

På Filippa Reinfeldts Instagram-konto läggs det ut mycket bilder, både privata och jobbrelaterade. Som  hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholms län har hon fler än 10 000 följare i det sociala nätverket.

Brukar käfta emot

Anders Ljung var en av dem, tills han blockerades av den tidigare statsministerhustrun.

– Jag håller inte med henne politiskt och brukar käfta emot lite ibland. Då blev jag blockerad. Jag vill poängtera att det inte handlade om något näthat utan politiska diskussioner, sa han tidigare till Aftonbladet.

Han mejlade till landstinget i Stockholm och gjorde även en JO-anmälan. Efter att landstinget nekat att häva blockeringen gick ärendet vidare till kammarrätten.

Men även där avslås överklagandet – och Anders Ljung får fortsätta finna sig i att vara blockerad.

– Jag tycker det är tråkigt och tyckte inte att beslutet innehöll så mycket mer information om hur de resonerat. För mig känns det som att juristerna har en helt annan tolkning av vad som är privat jämfört med offentligt än vad jag som medborgare har, säger han till nu.

Oklart om överklagande

Han tycker att diskussionen om i vilken roll personer uttalar sig i är särskilt intressant i ljuset av uppmärksamheten från till exempel Göran Lambertz utspel i Quick-ärendet och Zlatan Ibrahimovic åsikter om herr- kontra damfotboll.

– Jag kan tycka att det är otydligt om de uttalar sig som privatpersoner eller i sitt ämbete. Jag överklagade för att jag tyckte det var otydligt. Det hade varit skönt om det fanns tydliga regler.

Ännu har Anders Ljung inte bestämt sig för om han ska överklaga kammarrättens dom.

– Jag ska läsa lite mer, men de skriver ju inte annat än att de inte gör någon annan bedömning än landstinget. Vissa grejer från min anmälan tycker jag de helt har bortsett ifrån.

I sitt beslut skriver kammarrätten bland annat:

”Kammarrätten instämmer i landstingets bedömning att det aktuella Instagramkontot är ett privat konto för fotodelning och ett socialt nätverk. Kammarrätten konstaterar mot denna bakgrund att beslutet att blockera Anders Ljung från det aktuella Instagramkontot är ett beslut av en privatperson.”

Filippa Reinfeldt hälsar genom sin pressekreterare Gustaf Stenlund att de anser att kontot varit privat och att det inte finns någon anledning att vidare kommentera ärendet.

– Det har vi sagt ända från början, säger han.