Löfven: C och FP tänkbara allierade

avLisa Röstlund, Johan Stambro

1 av 2

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven öppnar för samarbete över blockgränserna.

– Centerpartiet och Folkpartiet är två partier vi kan samarbeta med över blockgränserna, säger han till Aftonbladet.

På DN Debatt i dag skriver partiledaren Stefan Löfven och partisekreteraren Carin Jämtin att partiet inte vill slå fast ett rödgrönt samarbete inför valet och att man i stället öppnar upp för samarbete över blockgränserna.

"Historia av samarbete"

Till Aftonbladet säger Stefan Löfven:

– Vi går till val själva med våra prioriteringar, vårt valmanifest. Sedan är det så att för att ta ansvar för Sverige vill vi öppna för bredare samverkan över blockgränserna. Vi tycker det är viktigt.

Vilket parti i alliansen står närmast?

– Vi har bra samarbete. Vi ser Miljöpartiet som en naturlig samarbetspartner, vi har också bra samarbete med Vänsterpartiet. Sedan har vi nämnt i vår artikel att Centerpartiet och Folkpartiet är två partier som vi kan samarbeta över blockgränserna med. Det kan ha olika former. Vi har en historia av samarbete.

Samarbete med M om viktiga frågor

Om samarbete med Moderaterna säger Löfven:

– Samarbete om viktiga frågor i riksdagen, ja. Säkerhetspolitik, försvarspolitik och gärna energi. Däremot har jag svårt att se att vi skulle bilda regering med våra politiska huvudmotståndare.

Jonas Sjöstedt är negativ till utspelet.

– Han vill ha en rödgrön regering och han vill ha mig som statsminister. Det är bra. Men jag har sagt till alla att jag lovar inte ut några ministerposter över huvudtaget. Det är viktigt.

– Beskedet är att väljarna ska säga sitt. Jag tror väljarna inte vill ha blockpolitik, att de också tycker att det är skadligt för Sverige. De vill ha pragmatiska partier som kan samarbeta över blockgränserna.

ARTIKELN HANDLAR OM