Ryska trupper uppges dra sig tillbaka

1 av 3

avLeonard Goldberg

NYHETER

Ryska trupper som omringat ukrainska militärbaser på Krim har dragit sig tillbaka, rapporterar norska medier.

Bara tre baser ska ännu vara belägrade.

Samtidigt har parlamentet på Krim enhälligt röstat för att bli en del av Ryssland.

I snart en vecka har ryska trupper omringat ukrainska militärbaser på Krim. Nu uppges de ha dragit sig tillbaka.

Enligt norska tidningen VG har militärbas nummer A1656 i Sevastopol övergetts.

– Alla de ryska soldaterna bara lämnade basen vid 22-tiden i går kväll, utan att säga någonting, säger överste Sergej Dubincev till VG.

Bara ukrainska soldater kvar

Sergej Dubincev är befälhavare vid en radioteknisk avdelning knuten till luftvärnsstyrkorna på militärbasen.

– Antingen är det för att OSSE-observatörerna är på väg, eller så gör ryssarna det här för att öppna upp möjligheten för paramilitära grupper att ta över baserna, säger han till VG.

De ryska trupperna ser även ut att lämna andra militärbaser på Krimhalvhön. NRK:s reporter som är på plats i Simferopol har med egna ögon sett ett tiotals ryska soldater lämna basen i regionhuvudstaden.

– De ryska soldaterna packade ihop och drog klockan 03 i natt, säger överste Andrej Andrej till NRK utanför marinstyrkornas huvudkvarter i Simferopol.

"Övergett alla förutom tre"

Det är i dag lugnt utanför militärbasen, skriver NRK. I går stod ryska och ukrainska soldater bara några meter ifrån varandra. I dag står bara de ukrainska soldaterna kvar.

– De berättade inte för oss varför de drog sig tillbaka, men jag har varit i kontakt med mina överordnade som bekräftar att ryssarna har upphävt blockaden av alla de ukrainska militärbaserna på hela Krimhalvön förutom tre, säger Andrej Andrej till NRK.

Militärbaserna i Perevalnoje, Feodosija och Kertj ska fortfarande vara belägrade.

Ukrainas interimpremiärminister Arsenij Jatsenjuk säger att Ryssland omedelbart måste dra tillbaka sina trupper och "påbörja samtal och förhandlingar för en fredlig lösning".

Krim kan bli ryskt

Samtidigt har Krims lokala parlament enhälligt röstat för att bli en del av Ryssland, rapporterar nyhetsbyrån RIA enligt Reuters.

– Parlamentet på Krim har antagit ett förslag för att Krim ska tillhöra Ryssland. Parlamentet har bett den ryska presidenten och parlamentet att överväga denna begäran, säger Grigoriy Ioffe, som tillhör parlamentets ledning, enligt nyhetsbyrån AFP.

Putin ska ha blivit informerad om Krims begäran.

En folkomröstning om Krimregionens status kommer att hållas den 16 mars. Enligt Krims vice premiärminister Rustam Temirgaliev ska Krimborna svara på frågan om huruvida de vill att Krim ska vara en del av Ukraina eller ansluta sig till Ryssland, skriver TT.

Arsenij Jatsenjuk säger att parlamentets beslut om en folkomröstning inte har "någon som helst laglig grund".

– Krim är och förblir en integrerad del av Ukraina.